Smøre eller ikke smøre? Og med hva? Det er spørsmålet.
Smøre eller ikke smøre? Og med hva? Det er spørsmålet.

Kuldekrem eller ikke?

Fra fuktig og mildt til kaldt og tørt. Vinterens største værskifte er på gang over hele landet. Da kommer også kuldekremen fram.

Publisert Sist oppdatert

Mest sannsynlig blir kulda værende ut hele neste uke, og kanskje til og med lenger. Noen av oss kan oppleve 20 graders endring i løpet av noen dager, og da fryser også små kinn og neser fort.

Tre favoritter

Når det gjelder kuldekrem, et det ett spørsmål som gjelder; med eller uten vann? Apotektekniker på Boots Apotek i Bodø, Carina Torbjørnsen sier det kommer an på barnets alder og aktivitetsnivå.

– Vi har to typer uten vann; SebaMed til 129 kroner og Ceridal til 125 kroner, og en med; Avene til 129 kroner. De to førstnevnte er mest populær blant småbarnsforeldre, sannsynligvis fordi de kan smøres på rett før barnet skal ut. Avene skal smøres på 20 minutter før, sier Torbjørnsen.

Mange barnehager ber foreldrene smøre barna før de kommer i barnehagen. Så får de en ny runde om de skal ut en tur til før hentetid.

Falsk trygghet?

– Hvilken krem er mest populær?

– Det varierer, men det går nok mest av SebaMed sin. Den er ikke så tykk og ganske lett å smøre utover. Det skal jo gjerne gå fort, smiler Torbjørnsen.

Det er delte meninger om hvorvidt barn skal smøres med kuldekrem overhodet. Enkelte mener at kuldekremer kan gi en falsk trygghet og faktisk føre til frostskader.

Hindrer fordamping

– Kuldekremer anbefaler vi ikke, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i, til KK.no, og oppfordrer deg rett og slett til å droppe kuldekremen.

– Grunnen til det er at de er veldig fete, og dermed hindrer vann i å fordampe fra huden (som når du svetter). Det gjør at man faktisk blir mer utsatt for frostskader med kuldekrem.

Ifølge Rørdam kan en fet kuldekrem også føre til at småhårene i ansiktet mister sin isolerende effekt.

Dropp ansiktsvasken

– Kuldekremer gjør at de små hårene som man har i ansiktet (kvinner og barn), blir klebet til huden og mister dermed sin isolerende effekt, sier han.

Et annet godt råd er å droppe ansiktsvasken på morgenen. Da vil du nemlig holde på det naturlige fettlaget i huden.

Fettproduksjonen er på topp om morgenen, og da har huden god egenbeskyttelse. Vasker vi oss om morgenen, vasker vi bort fettstoffene.

Det beste er nok å se an barnets behov. De minste er ikke like aktive som de eldre barna, og svetter dermed ikke like mye. Derfor kan kuldekrem være bedre egnet på dem, sier Torbjørnsen.

Powered by Labrador CMS