Utfordringene Mattilsynet ser hos barnehagene dreier seg mye om endret bruk og endret mattilbud i barnehagene. Foto: Istock.
Utfordringene Mattilsynet ser hos barnehagene dreier seg mye om endret bruk og endret mattilbud i barnehagene. Foto: Istock.

Foreldre vil ha matpakkefri barnehage

Vil at barnet skal få all mat servert.

Publisert Sist oppdatert

Seks av ti foreldre med barn i barnehagealder vil at barnet deres skal få all mat servert i barnehagen. Det viser en undersøkelse fra Helsedirektoratet.

– Dette samsvarer godt med det foreldrene formidler til oss. De er veldig opptatt av ernæring, variert kosthold og pris på barnehagetilbudet, sier Lena Jensen, leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB) til Dagsavisen.

Janne Anita Kvammen, klinisk ernæringsfysiolog ved enhet for barneernæring ved Oslo universitetssykehus (OUS) mener forskjeller i dagens mattilbud i barnehagene bidrar til å forsterke sosiale klasseskiller.

Barn som får servert sunn og variert mat hver dag, har fortrinn, mener hun. Det er store forskjeller i hvordan foreldre prioriterer barnas kosthold, påpeker Kvammen. Hun mener det ikke utelukkende må være foreldrenes ansvar å betale for bet bedre mattilbud i barnehagene.

– Dette er noe politikerne må prioritere høyere og være villig til å bruke mer penger på. Barnehagene sliter allerede med trange økonomiske rammer, sier Kvammen.

Anna Biehl, forsker ved Folkehelseinstituttet, mener et sunt og variert mattilbud i regi av barnehagen vil bidra til å minimere inntak av annen mat som fører til overvekt, fedme og sykdom.

Powered by Labrador CMS