At barna skal ha prøve for å teste ferdighetene, forhindrer ikke at de kan ha det artig i bassenget.
At barna skal ha prøve for å teste ferdighetene, forhindrer ikke at de kan ha det artig i bassenget.

– Det er utrolig artig å se hvor trygge de er blitt i vannet

I hele vinter har de ti skolestarterne i Læringsverkstedet Knerten barnehage i Bodø vært i bassenget hver andre uke. Nå synes de ikke det er det minste skummelt.

Publisert

– Enkelte av barna begynte nesten å gråte da de fikk vann i ansiktet i dusjen de første gangene. Nå dykker de etter gjenstander på bassengbunnen, sier styrer Mette Seljenes. 

Sammen med fagarbeider Elin Bjerkvik har hun selskap av fem entusiastiske femåringer i bassenget i Nordlandsbadet. Det er siste dag i bassenget med gjengen, og barna skal gjennomføre den store testen.

Klarer de å ta enten vann- eller hval-merket? 

– De har skjønt at de skal gjennom en prøve, og syns det er veldig morsomt, sier styreren mens barna plasker rundt henne. 

66 millioner i 2018

I år sikrer Regjeringen over 66 millioner kroner til svømming i barnehage, noe som legger til rette for at om lag 36.000 barnehagebarn i alderen 4-6 år kan få svømmeopplæring, opplyser Kunnskapsdepartementet.

Tilskuddet til ordningen har økt med årene. Ved oppstart av ordningen i 2015 ble det bevilget 10 millioner kroner, til fem fylker: Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland og Hordaland.

I 2016 ble det bevilget 25 millioner kroner, og ordningen omfattet hele landet.

I 2018 er tilskuddssatsen 1.800 kroner per barn. 

Styrer Mette Seljenes sier treningen i bassenget har stor verdi - både for barna og de voksne.
Styrer Mette Seljenes sier treningen i bassenget har stor verdi - både for barna og de voksne.

– Vi gjør dette for første gang i dette barnehageåret, men det er ingen tvil om at vi ønsker å fortsette, sier Mette Seljenes, og legger til:

– Ungene gleder seg noe enormt når det er deres tur til å dra i bassenget. Det er virkelig blitt en snakkis i barnehagen. Men det viktigste er at alle får et godt utgangspunkt. Det er ikke alle barn som er vant til å dra i bassenget, eller som er trygge i vann. Her er tanken at alle skal få en god start, og noe å bygge videre på når de fortsetter på skolen. 

Ulike utgangspunkt

Tilskuddet skal bidra til at kommuner, frivillige organisasjoner og barnehager kan gjennomføre tiltak for å gi barn i alderen 4-6 år i barnehage tilstrekkelig svømmeopplæring, slik at barna får bedre svømmeferdigheter og blir trygge i vann.

– Barna har ulike utgangspunkt, og vi starter der. Målet er at alle skal bli trygge. Så har vi jobbet derfra: Til å ha hodet under vann, åpne øynene, hente ting på bunnen, eller hoppe fra kanten. Vi har hele tiden forsøkt å utfordre dem litt, sier styreren. 

Med to voksne på ei barnegruppe på fem barn får de også god tid til å følge opp hver enkelt. 

– Som pedagog har jeg stor tro på å gi ungene tro på seg sjøl. Som styrer får jeg en helt unik kontakt og relasjon med barna. Jeg får anledning til å bli kjent med dem over tid, og får bygget en spesiell tillit. Det er en veldig fin situasjon å være i, og noe både barn og voksne gleder seg til. 

Viktig læring

vannet er det mye lek, og barna får hele tiden oppleve mestring, ifølge styreren. Men det er også annen viktig læring i forbindelse med bassengbesøkene. 

– Barna får med seg veldig mye; fra å være selvstendige i garderoben, ta vare på klærne og tingene sine, og hva som forventes av dem. Dette er sånt som går av seg selv nå, sier hun. 

Når de først er i vannet, blir det gjerne Haien kommer eller en tur i vannsklia eller i klatreveggen.

– Vi har avsluttet med å skli i den store sklia. Den er ganske tøff, altså! Men det er helt utrolig å se progresjonen i hva de har lært. Det er ingen tvil om at alle barna er trygge i vannet, i alle fall. Det ligger også veldig mye motorisk læring i å være i bassenget, sier Seljenes - før det er tid for den store testen. 

Som alle består med glans, selvsagt.

Se flere bilder her: 

Powered by Labrador CMS