Bestemmer over egen kropp

De aller fleste foreldre ønsker å beskytte barna sine mot fare. Foreldre må derfor snakke med barn fra de er små om hva som er greit og ikke greit at andre gjør med kroppen deres, sier barneombud Anne Lindboe.

Publisert Sist oppdatert

De fleste seksuelle overgrep, og nesten all vold mot barn, skjer fra en som står barnet nær. Det kan være onkel, fetter, søster eller fotballtrener. Det kan være en medelev på skolen. Det kan være mobbing som utvikler seg til overgrep. Det kan være ditt barn, på den ene eller andre siden av streken.

Barna må lære at de bestemmer over egen kropp. Hvis noen gjør noe med kroppen deres som de ikke liker, må de fortelle det til en voksen. Det er ikke alltid lett for et barn. De kan ha blitt truet til taushet, eller blitt fortalt av sin «bestevenn» at dette er deres lille hemmelighet.

Helt fra de er små må barn lære at det er forskjell på gode og vonde hemmeligheter. Budskapet må gjentas ofte og tilpasses aldersgruppen. Foreldre må ta ansvar. I tillegg må det innføres obligatoriske programmer i barnehager og på skoler for å snakke med barn om kropp og grenser. Dette kan foreldre også be om i barnets barnehage og skole, hvis ikke tilbudet er der allerede.

Vold og overgrep mot barn er en av de aller største truslene mot barns psykiske og fysiske helse. Erfaring viser at det ofte går mange år før barn forteller om slike hendelser, hvis de noen gang forteller.

Foreldre lærer barna sine å se til høyre og venstre i trafikken. Vi tar på dem sykkelhjem, redningsvest og sikrer dem godt i bilseter. Gi barna også nødvendig kunnskap slik at de våger å si i fra hvis de blir utsatt for overgrep. Denne kunnskapen bør være like naturlig å snakke om som trafikksikkerhet, bruk av hjelm og bilbelte.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS