Britisk undersøkelse viser at 79 prosent av britiske barn mellom ett og fire år blir gitt mer enn den anbefalte porsjonstørrelsen.
Britisk undersøkelse viser at 79 prosent av britiske barn mellom ett og fire år blir gitt mer enn den anbefalte porsjonstørrelsen.

Gir småbarn for store porsjoner

En britisk undersøkelse viser at 79 prosent av britiske barn mellom ett og fire år blir gitt mer enn den anbefalte porsjonstørrelsen.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen som er utført for Infant and Toddler Forum (ITF) av 1000 britiske mødre og fedre, avdekker at åtte av ti foreldre gir barna sine større porsjoner enn anbefalt når de serverer populære måltider som spagetti bolognese og drikke og snacks.

Den britiske undersøkelsen der foreldre ble bedt om å se på bilder av ulike porsjonsstørrelser, avdekker også at mer enn ti prosent av foreldrene vanligvis serverer barna tilnærmet voksenporsjoner når de har spagetti bolognese til middag.

73 prosent av foreldrene er mest bekymret for at barnet ikke spiser nok, mens kun 25 prosent er bekymret for at barnet skal bli overvektig i fremtiden. Kun en fjerdedel av foreldrene oppgir at de føler seg «svært selvsikre» i mengden mat de bør gi til barnet sitt.

Gill Harris som er barne- og klinisk psykolog og medlem av ITF, sier i en pressemelding at det aldri er for tidlig å begynne med å fremme sunne matvaner.

– De fleste småbarn er naturlig bedre på å regulere matinntaket enn eldre barn og voksne. De spiser vanligvis bare det de trenger og overspiser ikke. Porsjonsstørrelsen er imidlertid viktig. Det er en av måtene vi som foreldre kan overstyre barnas selvreguleringssystemer. Større porsjoner former vår aksept for hva som er en passende mengde å spise og dette blir «normen». Med andre ord, hvor mye du tilbyr barnet avgjør ofte hvor mye barnet vil spise, og vaner som læres tidlig i livet har en tendens til å vedvare, sier psykologen.

Trenger ikke like mye mat som voksne

Seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for Sykelig Overvekt - seksjon for barn og unge i Helse Sør-Øst sier til TV 2 at undersøkelsen fra Storbritannia bekrefter tidligere forskning som viser at porsjonene har blitt større de siste årene.

I sitt arbeid med å behandle barn og unge med overvekt har hun sett at både barn og foreldre mangler kunnskap og forståelse av hva en «passe» porsjon er. Økt kunnskap om riktig mengde mat er derfor sentralt i både forebyggende arbeid og i behandlingen av overvekt, påpeker Lekhal.

Seksjonsoverlegen anbefaler at man følger Helsedirektoratets tallerkenmodell som deler tallerkenen opp i tre, for å finne frem til en passende porsjon til et lite barn. Ifølge denne modellen skal det være én del grønnsaker, én del pasta, ris, poteter eller korn og én del fisk, kjøtt, egg eller belgvekst.

– Generelt kan man si at en porsjon er en håndfull. For eksempel barnets håndfull av frukt eller grønnsaker er omtrent en porsjon. Dette er også en god huskeregel når det handler om godteri og kjeks. Barn trenger ikke en full tallerken pasta med kjøtt på midten. Cirka 1/4 av tallerken kan være pasta og resten annet tilbehør, sier Lekhal til TV 2.

Powered by Labrador CMS