- Vi vil at alle barn skal gå i barnehage. Da må det kommunale tilbudet være så rimelig som mulig, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Silje Wiken Sandgrind
- Vi vil at alle barn skal gå i barnehage. Da må det kommunale tilbudet være så rimelig som mulig, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Silje Wiken Sandgrind

Foreldre i Oslo minst fornøyd - byråden vil ikke øke kostpengene

Forbrukerrådet hevder at barnehager i Oslo sjeldnere serverer frukt enn barnehager i resten av landet. Bare 17 prosent av foreldrene i hovedstaden er meget godt fornøyd med mattilbudet.

Publisert

Sammen med Kost- og ernæringsforbundet har Forbrukerrådet undersøkt hva foreldre mener om den maten barna blir servert i barnehagen.

I en fersk rapport har de to organisasjonene også identifisert hva som gjør at noen barnehager lykkes, og hvordan politikerne bør bidra til bedre kvalitet i mattilbudet.

Minst fornøyd i Oslo

Av en spørreundersøkelse går det fram at foreldre i Oslo er mindre fornøyd med barnehagematen enn andre foreldre. 17 prosent i hovedstaden oppgir at de er meget godt fornøyde, mot 27 prosent på landsbasis. 30 prosent i Oslo sier at de er misfornøyde, mot 24 prosent på landsbasis.

– Jeg tror ikke nødvendigvis at foreldre i Oslo er mer kravstore enn resten av landet. Det bør snarere være et signal til barnehagene om å løfte tilbudet og ha en bedre dialog med foreldrene, sier fagdirektør Anne Kristin Vie til NRK.

I landet sett under ett er 36 prosent av foreldre med barn i private barnehager meget fornøyd med mattilbudet. Tilsvarende for kommunale barnehager er 19 prosent.

Spørreundersøkelsen blant foreldre viser at det sjeldnere serveres frukt i barnehager i Oslo enn i barnehager i resten av landet.
Spørreundersøkelsen blant foreldre viser at det sjeldnere serveres frukt i barnehager i Oslo enn i barnehager i resten av landet.

- Må være så rimelig som mulig

De kommunale barnehagene i Oslo har felles matpris på 170 kroner, mens private barnehager fastsetter kostpenger ut fra prioriteringer, gjerne i samråd med foreldrene.

For byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), er det ikke aktuelt å skru opp kostpengene i de kommunale barnehagene.

– Oppholdsbetalingen, maksprisen, oppleves allerede høy for mange og i Oslo finnes det også mange fattige familier. Vi vil at alle barn skal gå i barnehage. Da må det kommunale tilbudet være så rimelig som mulig, sier Thorkildsen til NRK.

Store forskjeller

Hun mener det er et problem at det er veldig store forskjeller i kvaliteten på mattilbudet mellom barnehagene i Oslo. Hun trekker fram bydel St. Hanshaugen som et forbilde.

- De har jobbet systematisk med å forbedre mattilbudet i barnehagene. De deler nå sine erfaringer, og vi legger til rette for at andre bydeler og barnehager kan bruke de menyer og innkjøpslister de lager, sier byråden til NRK.

  • Den maksimale oppholdsbetalingen i barnehager er i 2018 på 2.910 kroner. I tillegg kan den enkelte barnehage kreve kostpenger utfra faktiske kostnader til mat.
  • Private barnehager tar ifølge SSB i snitt 71 kroner mer kostpenger enn kommunale barnehager i måneden, altså mellom 3 kroner og 3,50 om dagen ekstra.

PS! Spørreunderøkelsen Norstat har utført for Forbrukerrådet er gjort gjennom totalt 941 intervjuer blant et utvalg som har barn som går i barnehage. Feilmarginen er på 1,4 - 3,3 prosentpoeng ved 900 intervjuer. Feilmarginene for tall i undergruppene er større.

Powered by Labrador CMS