Uteområdet til Veggli barnehage henger nesten i løse luften etter storflommen.
Uteområdet til Veggli barnehage henger nesten i løse luften etter storflommen.

Storflommen tok nesten med seg uteområdet til barnehagen

Mandag ble Veggli barnehage stengt som følge av flommen i elva Nørståe, etter at gjerdet som omringer lekeområdet ble hengende nesten i løse lufta. Nå blir barnehagen stengt ut neste uke.

Publisert Sist oppdatert

Søndag kveld og natt til mandag 5. oktober steg elva Nørståe så mye at den nesten tok seg inn i sentrum av Veggli, et tettsted i Rollag kommune i Viken. Samtidig gravde elva seg inn under lekeområdet til Veggli barnehage.

Det skriver avisen Laagendalsposten.

Ordfører Viel Jaren Heitmann beskriver i samme avis det som ble en hektisk natt til mandag.

– Det sto bruer og dirret. Svære trær kom seilende og store steiner. Det var litt spennende, men det ser ut til å ha gått bra.

Klokken halv tre natt til mandag ble det bestemt at barnehagen ikke kunne åpne om morgenen, og foreldrene ble varslet midt om natta.

– Da begynte vannet å grave under overflaten på uteområdet. Vi fikk beskjed litt over to, og måtte ta avgjørelsen. Barnas sikkerhet kommer først, sier styrer Runa Huslende til barnehage.no, og legger til:

– Foreldrene hadde stor forståelse for avgjørelsen.

Venter mer regn

Frykten er nå at deler av lekeområdet raser ut i elva. Mandag kveld var NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat) på plass for å vurdere forholdene. På kommunens hjemmesider står det at området må befares av geolog og utbedres før barnehagen kan åpne igjen.

– Vi tar ingen sjanser, sier teknisk sjef i kommunen, Tanja Bjørkgården, til barnehage.no.

Veggli barnehage ligger like ved elva Nørståe.
Veggli barnehage ligger like ved elva Nørståe.

Hun understreker samtidig at det ikke er noen fare for selve barnehagebygget.

– Det er uteområdet det gjelder, og gjerdet som henger nesten i løse lufta. Vi får en avklaring om et døgn eller to om vi for eksempel kan ha barna inne på området mens sikringsarbeidet pågår. Men det avhenger av hvor mye vann som kommer i dag, sier Bjørkgården.

For det kommer mer regn: Ifølge yr.no er det ventet 7,8 milimeter regn i løpet av tirsdagen, og flomfaren er på gult nivå. Samtidig er kommunen godt forberedt.

– Vi har iverksatt så mange tiltak at vi vet vi håndterer det. Vi har også gjort et stort arbeid med å rydde og sikre de flomutsatte områdene. Men hva som skjer med uteområdet til barnehagen vet vi først når vannstanden går ned igjen.

Ifølge Bjørkgården mener lokale eksperter det er snakk om en såkalt hundreårsflom, som betegner statistisk hvor stor flom som kan forventes i et område i løpet av hundre år.

Midlertidige lokaler

Enn så lenge driver barnehagen videre i gymsalen på samfunnshuset i Rollag. Det går 28 barn i barnehagen.

– Så langt blir vi her ut uka, så tar vi en ny vurdering, sier barnehagestyrer Runa Huslende.

Nå regner hun med at gjerdet på uteområdet blir flyttet, uten at det får alt for store konsekvenser for barnehagen.

– Vi har et stort uteområde, så det går bra.

Mot slutten av uka kom det en oppdatering fra kommunen: Sikringsarbeidet vil kreve lav vannstand og større inngrep i uteområdene, det vil derfor ta tid før det blir mulig å åpne Veggli barnehage. Det vil være alternativt tilbud i Rollag barnehage ut uke 42 .

Elva Nørståe er en sideelv til Numedalslågen. Mandag rant den over, og inn i tettstedet Veggli.
Elva Nørståe er en sideelv til Numedalslågen. Mandag rant den over, og inn i tettstedet Veggli.
Powered by Labrador CMS