Selv om serien ikke holder tilbake, skal den ikke være skremmende for barn å se.
Selv om serien ikke holder tilbake, skal den ikke være skremmende for barn å se.

Ny serie skal hjelpe helsesøstre å snakke med barn om seksuelle overgrep

Med den nye animasjonsserien «Kroppen min eier jeg» håper serieskaperne at flere barn velger å varsle om seksuelle overgrep.

Publisert Sist oppdatert

Animasjonsserien «Kroppen min eier jeg» har som mål å få flere barn til å varsle dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep.

Les hele saken i Sykepleien.

Animasjonsserien er finansiert av NRK Super, Bufdir og ExtraStiftelsen, og går over fire episoder. Hver episode er omtrent fire minutter lang. Den ble sendt på NRK Super 6.–8. november i år, og er nå tilgjengelig for barnehager og skoler, slik at den kan brukes i pedagogisk sammenheng av lærere og helsesøstre.

Bivrost Film har hatt med seg Redd Barna på laget, som har utviklet en veileder, et samtaleopplegg, for å gjøre det lettere for helsepersonell og pedagoger å snakke med barna om det de ser og opplever i serien. Serien og veilederen skal ligge tilgjengelig og gratis på Redd Barnas nettsider.

Positiv

Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder for helsesøstergruppen i Norsk Sykepleierforbund, er positiv til serien, men har ikke sett den ennå.

– Helsesøstre er vant til å snakke med barn og unge om dette. Det handler også om å kjenne sin egen kropp og sine egne følelser på godt og vondt. Det handler om egne og andres grenser. Å snakke om seksuelle overgrep er en naturlig del av dette, sier hun til Sykepleien.

Ifølge Müller er dette en ikke-skremmende TV-serie, som formidler tematikken nøkternt, men som også gir rom for litt tull og tøys.

Lettere å bli trodd

Målgruppen er barn fra fem til ti år. Den skal være lærerik og viktig både for barn som har blitt utsatt for overgrep og for barn som aldri selv vil komme i kontakt med tematikken.

Et annet viktig mål for serieskaperne er at barn må få vite at vi voksne vet at seksuelle overgrep skjer med barn. Da vet barna også at de lettere vil bli trodd hvis de forteller. Ifølge Müller er skamfølelse også en viktig grunn til at barn ikke tørr å varsle.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Overgrep blir ofte beskrevet som «en vond hemmelighet» av mange i undervisningssammenheng. Det kan det også ofte være. Men det er viktig å huske på at barn reagerer ulikt i møte med en overgriper, understreker Müller. Noen blir redde og sier ifra til en voksen med en gang, noen ”stivner” og klarer ikke å gjøre noe som helst, og andre kan synes tissen-leker er litt spennende og godt.

Hun har selv stor tro på serien.

Powered by Labrador CMS