Aktive barn trenger rett mat.
Aktive barn trenger rett mat.

Slik skal barnehager få sunnere mat

Nytt kostholdsverktøy og tilbud om å kjøpe matkasser skal gi sunnere måltider i barnehager og på SFO. Fra 2018 blir tilbudet nasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

Varmmat til lunsj har vært et pilotprosjekt som nå blir et tilbud til alle barnehager og SFO-er i Norge. Dette skal sikre et sunnere og mer variert kosthold for barna. Dette er det stort behov for, ifølge Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, seksjon for barn og unge, Sykehuset i Vestfold.

Les hele saken i Bergens Tidende.

Hun viser til at nærmere en av syv gutter i åtteårsalderen, og en av seks jenter, er overvektige eller har fedme, ifølge Folkehelseinstituttet. Derfor lanserer de nå - i samarbeid med GreeNudge - sunnerebarn.no. Prosjektet er forankret i Helsedirektoratet og samtlige regionale helseforetak.

De ansatte i barnehage og SFO får et nettbasert verktøy som består av tre elementer:

  1. Sunnhetssjekk. Barnehage og SFO kan teste hvor sunt mattilbudet deres er.
  2. Kunnskapsbase. Tilbud om kurs, kursmateriell og opplæringsfilmer.
  3. Mattilbud. SFO og barnehager får tilbud om å kjøpe matkasser som inkluderer handlelister, oppskrifter, link til bestilling og levering av mat.

Det er ulike matkasser ut fra hvor mye mat man serverer, og i menyene får man frukt og grønt, fisk, grove kornprodukter og annen sunn mat basert på Helsedirektoratets anbefalinger. Maten bestilles og leveres en gang i uken på døra. Kassene inkluderer middager til et valgt antall dager, pluss frukt for hele uken og skal være et fullkosttilbud til barna.

Prisen på maten blir omtrent den samme som barnehagene og SFO bruker i kostpenger i dag, forklarer Lekhal. Prosjektet gjøres i samarbeid med ASKO Norgesgruppen, som vil levere maten. Også andre aktører fra matvareindustrien støtter prosjektet, som Bama og Mills.

Målet er at 20 prosent av alle barnehager vil bruke dette i løpet av et år, og enda flere etter hvert. Tilbudet blir tilgjengelig fra januar 2018.

Fakta:

  • Tilbudet er en del av «Fra kunnskap til handling» - et nasjonalt kompetanseprosjekt med fokus på å forebygge overvekt og livsstilssykdom hos barn og unge.
  • Prosjektet er forankret i Helsedirektoratet og i samtlige regionale helseforetak og jobber med økt kompetanse ut mot helse- og utdanningssektoren.
  • Prosjektet finansieres gjennom næringen, offentlige midler og Gjensidigestiftelsen.
Powered by Labrador CMS