Smiletrollet og dinosaurusen er noen av karakterene man møter på i barnas eventyr.
Smiletrollet og dinosaurusen er noen av karakterene man møter på i barnas eventyr.

Barnehagebarn laget eventyrbok

De to siste årene har skolestarterne i Rakkestad fått med seg et helt spesielt minne fra barnehagetiden: En bok med eventyr og illustrasjoner de har laget selv.

Publisert Sist oppdatert

– Barna synes det er veldig stas å bla i boka og finne frem til sitt eget bilde, forteller Heidi Saxegaard Eriksen i Rakkestad kunstforening.

Nylig hadde hun gleden av å overrekke den rykende ferske eventyrboka «Det var en gang...» til barna i Byggeklossen barnehage.

Fikk støtte

Det var Hege Gundersen i Ordkontoret som tok initiativ til kunstprosjektet, opplyser Saxegaard Eriksen.

– Hege hadde et ønske om å gjøre noe for barnehagebarna i Rakkestad i etterkant av koronapandemien, og kontaktet meg fordi jeg er leder i den lokale kunstforeningen, forteller hun.

De slo seg sammen og søkte støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, som bevilget totalt 220.000 kroner til prosjektet.

Bråk i dyreparken

Det var en gang en dyrepark i Rakkestad. Der bodde den oransje leoparden Isabella og den lilla sauen Bæ-bæ. De var forresten veldig rampete. Og ja, det var en diger dyrepark med mange dyr: Elefanter, tissemaur, griser, duer, tigre og enda flere. Maurene bodde i et maur-hus og de andre bodde i bur med strøm rundt. Det var fordi de ikke skulle komme seg ut. Det var en trampolinepark der, det var hengekøyer der, og du kunne bade der. Ja, det var en skikkelig fin dyrepark!!

Alle vet at lørdager er best, for da kan du spise godteri. Dette var faktisk en lørdag, og det startet med fint vær. Dyrene spiste opp en tiger og masse godteri mens de var ute av burene og luftet seg. For de kunne det noen ganger.

Men så…

Slik starter ett av eventyrene som er laget av barna, nærmere bestemt femåringene i Noahs Ark barnehage.

Illustrasjonene og eventyrene i årets bok ble til i fjor høst, opplyser Saxegaard Eriksen.

– Vi inviterte alle skolestarterne i Rakkestad til vårt lokale galleri.

– Først ble barna delt inn i mindre grupper og fikk lage sine egne eventyr sammen med Hege. Etterpå fikk de male bilder til eventyrene sammen med meg. Barna fikk hvert sitt lerret og hver sin palett med masse farger. Det ble veldig flotte malerier, forteller hun.

Mellom 90 og 100 barn var med på prosjektet.

Barnehageåret 2021/2022 deltok like mange femåringer på et tilsvarende opplegg, opplyser Saxegaard Eriksen.

Inviterte til utstilling

Begge ganger munnet kunstprosjektet ut i en utstilling i Galleri Midstuen, hvor både bildene og eventyrene var utstilt.

– Alle barnehagene kom på utstillingene, og vi holdt åpent gjennom hele uken og i helgen for at foreldre, besteforeldre og andre kunne komme og se.

– Barna syntes det var kjempegøy å se bildene sine henge på veggen i et ordentlig galleri. Det var mange som var veldig stolte, forteller Saxegaard Eriksen.

Takket være et samarbeid med Even H. Kaalstad i EHK-kreativ, ble eventyrene og bildene også samlet mellom to permer.

– Nå har vi laget to bøker, én i fjor og én i år. Det er kjempefine eventyrbøker, sier Saxegaard Eriksen.

– Avhengig av nye midler

Det var Rakkestad Avis som først omtalte saken. Til avisa skryter pedagogisk leder Carl Erik Skogen i Byggeklossen barnehage av prosjektet, som han mener var en suksess blant barna.

– Kommer dere til å fortsette med dette?

– Vi søkte om støtte for kommende barnehageår, men fikk dessverre avslag. Vi håper å kunne gjenta suksessen, men da er vi avhengig av å få nye midler, sier Heidi Saxegaard Eriksen.

Powered by Labrador CMS