Fire generasjoner: Mille Myhre Farningham er aldri helt uten familien rundt seg i barnehagen. For om mamma Kine Myhre (27) er opptatt på sin avdeling, har hun alltid bestemor Katrine Langheim (45) eller oldemor Karin Lunde Pedersen (63) i nærheten.
Fire generasjoner: Mille Myhre Farningham er aldri helt uten familien rundt seg i barnehagen. For om mamma Kine Myhre (27) er opptatt på sin avdeling, har hun alltid bestemor Katrine Langheim (45) eller oldemor Karin Lunde Pedersen (63) i nærheten. 

Her jobber mamma, bestemor og oldemor for Mille (1)

Mille Myhre Farningham (1) trenger ikke lete lenge etter et kjent fjes i barnehagen. For her er hele fire generasjoner jenter samlet under samme tak.

Publisert Sist oppdatert

I Sandtoppen naturbarnehage på Sandnes jobber både Millas mamma, Kine Myhre (27), bestemor Katrine Langheim (45) og oldemor Karin Lunde Pedersen (63).

– Hun har nok litt mer kjente fjes enn det som er vanlig ved oppstart i ny barnehage. Jeg har ikke hørt om noen andre barnehager i Norge med fire generasjoner i samme barnehage, sier oldemor Karin Lunde Pedersen (63).

Stor stas

Mamma Kine er nok i en mer vanlig situasjon der hun har barnet sitt i samme barnehage som hun selv jobber.

– Jeg har valgt å jobbe på en annen avdeling enn Mille slik at hun skal bli vant med andre voksne og barn i barnehagen. Jeg forsøker å unngå at hun ser meg i barnehagen, for da skal hun gjerne opp til meg og kan lett begynne å gråte når jeg må forlate henne.

Men om mamma prøver å unngå kontakt med datteren i barnehagen, er bestemor og oldemor titt og ofte innom avdelingen til yngstebladet i familien.

– Hun vinker alltid så blidt uten å reagere på at vi går i fra henne, sier Lunde Pedersen, som synes det er stor stas å ha sitt første oldebarn så nært seg i hverdagen. 

– Men vi passer på at hun behandles på lik linje med alle andre barn i barnehagen, påpeker oldemor.

– Alle på avdelingen vil ha kos og klem av oss og springer fort inn armene våre like mye som Mille, tilføyer bestemor Katrine.

Familiebedrift

Det er ikke helt tilfeldig at fire generasjoner er i samme barnehage. For barnehagen er eid av mor Karin og datter Katrine med 50 prosent hver. Tredje blad i familien, Kine, har mer eller mindre jobbet i ulike barnehager som vikar siden hun var 14 år.

– Bortsett fra at jeg var borte noen år hvor jeg jobbet som selger i treningskjeden Elixia, har jeg mer eller mindre vært i barnehagen. Jeg tror alltid det var en mening at jeg skulle komme tilbake, sier hun.

I dag har hun jobb som barnehagelærer på dispensasjon, men skal ta barnehagelærerutdanningen fra neste høst. 27-åringen ser for seg en framtid i familiebedriften.

– Jeg skal overta en dag, sier hun og sender et smil mot mamma og mormor, som ikke har noen umiddelbare planer om å trekke seg tilbake.

– Jeg blir nok her til jeg er 70 år, sier eldsteblad i familien, Karin.

Hun er med i PBLs seniorpolitikk som gir henne 100 prosent lønn for 80 prosent arbeid.

– Det tror jeg er en veldig bra løsning for å få folk til å være lengre i jobb og jeg har ingen planer om å trekke meg tilbake, sier Lunde Pedersen som har ansvaret for den administrative driften av Naturbarnehagene AS som hun eier sammen med datteren Katrine og som utgjør de to barnehagene Sandtoppen og Eikenøtta naturbarnehage.

– Men med så mye familie i barnehagen, er det ikke en viss fare for at det kan bli vel mye familieråd i arbeidstiden?

– Er vi på jobb, så er vi på jobb. Vi har stor takhøyde i barnehagen og vi har et veldig bra samhold blant alle våre 25 medarbeidere. Jeg tror ikke noen opplever at vi i familien får noen flere goder enn de øvrige medarbeiderne. Selv om jeg som daglig leder synes det er viktig å gjøre meg kjent på alle avdelingene og gjerne kan ta ei vakt sammen med barna, skal vi som eiere og ledere alltid være ydmyke når vi går inn i barnehagens kjerneområde – det pedagogiske arbeidet, sier Katrine Langheim.

Hun får støtte av datteren Kine som jobber på en av avdelingene.  

– Jeg opplever nok at spesielt mamma er mye mer streng med meg enn de andre. Men det er greit, jeg liker å møte på utfordringer og vi har et profesjonelt samarbeid når vi er på jobb, sier Kine.

Eldsteblad Karin følger opp:

– Jeg tror aldri vi har hatt noen konflikter mellom oss i barnehagen. Vi har hatt mange faglige diskusjoner, men det er bare bra og vi blir alltid enige.

Har du tips til gode reportasjer om og i barnehagen? Tips oss på [email protected]!

Powered by Labrador CMS