Kanoturer er alltid en suksess og ungene har etter hvert blitt dyktige båtfolk.
Kanoturer er alltid en suksess og ungene har etter hvert blitt dyktige båtfolk.

Barnehage til topps i «Haikeligaen»

Man bør tenk seg om to ganger før man konkurrerer mot en barnehage i å være på tur. For er det noe barnehagebarn kan, er det nemlig å være ute.

Publisert Sist oppdatert

I anledning friluftslivets år 2015 åpnet KFUK-KFUM-speiderne sin turkonkurranse, «Haikeligaen»  for andre deltakere enn egne medlemmer. En av tingene de ønsket å prøve ut, var å ha en egen klasse for barnehager.

Det skulle vise seg å være en kjempesuksess. I alle fall for barnehagene. Kanskje ikke for alle de andre siden barnehagene holder et høyt nivå. Ikke bare ligger de i tet i sin egen klasse, men også i konkurransen totalt.

Månedsoppdraget for mai ble sågar vunnet av laget «Sprint» fra Egenes Idrettsbarnehage i Rogaland.

Imponerende

– Det er utrolig imponerende, med tanke på at det er mer enn 300 aktive lag med i konkurransen! utbryter programkonsulent for KFUK-KFUM-speiderne, Bente Pernilla Høye.

For de allerede aktive barn og ansatte i Egenes Idrettsbarnehage, ble konkurransen en artig vri på turene.

– Vi fikk med oss konkurransen på nettsiden til Friluftslivets år og kastet oss på! Vi er jo mye ute på tur og femåringene våre var helt klare for utfordringen, sier pedagogisk medarbeider Marita Winterstø Olsen.

Givende turer

Hver måned hadde et spesifikt tema som deltakerne i konkurransen skulle følge for å kunne krysse av for «Oppdrag fullført». Og ungene var ikke sene om å kaste seg inn med liv og lyst. De vant i mai, og nå sikter de mot halvårsprisen.

– Ingen av de 300 deltakerne ligger over oss, så den premien er nok sikret. I mai vant vi soveposer og fikk diplom, sier Olsen med dårlig skjult stolthet.

Temaene består i klatring, fiske, med mer. Ungene er selv med fra begynnelse til slutt og får se plasseringen sin på haikeligaen.no. Det har blitt mange morsomme og givende turer for både store og små.

Ingen konflikter

– Vi har padlet mye og sovet i lavvo i snøen. Vi har klatret i mange trær og spist egenfisket fisk preparert av kokken vår som har vært med på mange av turene, sier Olsen.

Også matlagingen har de små tatt del i med stor iver.

Og det er slettes ikke slitsomt å være på tur med 19 femåringer. Tvert i mot, faktisk. For ungene elsker å være på tur og konflikter og mas forsvinner i det blikket rettes utover.

Støttende foreldre

– Også foreldrene synes prosjektet er fantastisk. Det er veldig givende, sier Olsen.

De er alltid minimum tre voksne på tur sammen med barna. I tillegg blir ofte en som er ansatt på kontoret med, så da er de fire.

Egenes Idrettsbarnehage startet i januar så snart startskuddet for «Haikeligaen» gikk.

Mer enn en tur

– Det er ikke så vanskelig å dra på tur med barn som mange skal ha det til. De hjelper til og det er aldri noe styr. Vi går gjerne rundt klokka halv ti og er tilbake halv fire. Faktum er at det gjerne oppstår krangling når de skal være inne, men aldri ute. Da har de så mye å finne på og vi har en del som skal gjennomføres. De liker å få tildelt oppgaver.

For en tur er ikke bare en tur. Det er leker og konkurranser også.

– Vi leker blant annet mesternes mester og gir ungene forskjellige utfordringer. Som å se hvor lenge de kan holde hånda i kaldt vann, hinderløyper og tidtaking. De dagene de vet at vi skal på tur, er forventningene høye, sier Olsen.

Vær spiller ingen rolle

– Er dere på tur hver dag?

– Nei, mandager er det møter og slikt. Men tirsdag er det langtur. Onsdag klatrer vi eller går på skøyter. Torsdag er vi ute til klokka ett og fredagene er åpne.

Men én ting Egenes Idrettsbarnehage aldri gjør, er å se an været. Har de planlagt tur, så blir det tur.

– Er det dårlig vær, tar vi bare med lavvoen, forklarer Olsen.

Ville vinne

Som den aktive gjengen de er, var målet hele tiden å bli best. Men like viktig var det å ha det artig underveis. Kort oppsummert har det vært et fantastisk år i og utenfor barnehagen.

– Og neste høst starter vi med de nye femåringerene. De yngre har fått være med av og til for vi får ekstra poeng for å ha med gjester. Så de vet hva som kommer og de gleder seg veldig.

– Hvilke råd vil du gi til andre barnehager som ønsker å være mer på tur?

– Det handler bare om planlegging. Når du er ute og sekken er pakket, er ungene klare. Og de mestrer det meste og vokser på oppgavene. Vi setter oss rett og slett ned dagen før en tur og planlegger kjapt i ti minutter. Vi har jo også månedsplaner som vi følger. Så legger vi fram utstyret dagen før, slik at alt er klart til neste dag. Vi bytter på å lage oppgaver til turen slik at det blir variasjon, forklarer Olsen.

Åpen påmelding

Man kan trygt si at det er en robust gjeng med løsningsorienterte seksåringer som går ut av barnehagen og inn i skolen om noen uker.

Konkurransen er for øvrig fremdeles åpen for påmelding, og ny sesong starter 1.september.

Da er det bare å melde seg på og se om barnehagene der ute kan måle seg med barn og voksne i «Sprint»!

Her melder du deg på: Haikeligaen.no.

Powered by Labrador CMS