Tuften barnehage ligger i Stokke i Sandefjord kommune. Foto: Zev de Vreught
Tuften barnehage ligger i Stokke i Sandefjord kommune. Foto: Zev de Vreught

Angripes av måker – må noen ganger ta barna inn

Helt siden Tuften barnehage ble etablert i 2004, har barn og ansatte vært utsatt for aggressive måker gjennom noen heftige sommeruker.

Publisert

- Det er en del av personalet som opplever dette som veldig ubehagelig, sier styrer Lisbeth Berg-Hansen i Tuften barnehage i Sandefjord kommune til barnehage.no.

Overfor Sandefjords Blad gir verneombud Halldis Rinden uttrykk for at voksne og barn ikke føler seg trygge når måkene kommer inn over lekeområdene i barnehagen.

- Måkene stuper etter både voksne og barn, sier Rinden til avisa.

Hvert eneste år

Barnehagen har ifølge styrer Lisbeth Berg-Hansen har vært plaget av måker helt siden den sto ferdig i 2004. De fleste årene har fuglene bygget reir på taket av barnehagen. Da har de ansatte etter beste evne forsøkt å fjerne reir før måkene har rukket å legge egg.

- Men hvis de har lagt egg, har vi ikke lov til å røre dem. Da er det eneste tiltaket vi kan sette i verk, å sørge for at barna ikke oppholder seg i de områdene hvor vi har sett at måkene angriper, sier Lisbeth Berg-Hansen.

I år har måkene ikke bosatt seg på barnehagens område. Men de har åpenbart reir i nabolaget, for nå risikerer både voksne og barn igjen å bli utsatt for ublide angrep fra oven. Sesongen varer fram til barnehagen sommerstenges i fellesferien.

- Måkene går foran barna

Jeg skjønner ikke at måkene skal gå foran barna. Det er ikke gøy å sitte med dette ansvaret.

Halldis Rinden, verneombud

Til Sandefjords Blad sier verneombud Halldis Rinden at måkene noen ganger kan samarbeide om angrepene.

- En måke kan sirkle rundt mens en annen stuper mot oss og barna, og etter hvert bytter de på rollene, sier hun til avisa.

Hun er frustrert over at de ikke kan gjøre noe med måkeplagen. 

- Jeg skjønner ikke at måkene skal gå foran barna. Det er ikke gøy å sitte med dette ansvaret, sier Rinden til Sandefjords Blad.

Har måttet ta barn inn

Heldigvis har barnehagen store uteområder, og det er ikke overalt at måkene oppholder seg. Dermed kan voksne og barn i barnehagen innrette seg så godt de kan.

- For eksempel spiser vi ikke spise lunsj ute på den delen av barnehagen hvor måkene er, sier Lisbeth Berg Hansen.

Men påpeker at det gjerne oppstår nye utfordringer når måkenes unger begynner å bli store og begynner å gå rundt i området.

- Da blir barna våre opptatt av dem, og da kommer fort de voksne måkene etter dem, sier styreren.

I noen tilfeller har de barnehageansatte måttet ta barn inn for å være sikre på at de ikke skal bli angrepet.

- Er det noen som er blitt fysisk skadd?

- Nei, måkene er nærgående, men det har ikke skjedd at de har påført noen barn eller voksne skader, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Powered by Labrador CMS