Enkelte veganere synes lite om teksten
Enkelte veganere synes lite om teksten "Kua mi, jeg takker deg - deilig melk du gir til meg." Illustrasjonsfoto: Getty Images

Reagerer på at barna lærer sanger om å utnytte dyrene: Skrev ny tekst til «Kua mi, jeg takker deg»

- Mye av læringen foregår gjennom sang. Spesielt for de minste barna. Så lenge det ikke er en tøysete låt, er det viktig at det vi synger en sant.

Publisert

NRK meldte søndag at Norsk Vegansamfunn reagerer på sanger som blir sunget i norske barnehager.

- Vi synes det er synd at barna lærer seg å utnytte dyr allerede i barnesanger, sier grunnlegger av Facebook-gruppa Veganpreik, Samuel Rostøl.

«Kua mi, jeg takker deg» og «Bæ bæ, lille lam» er blant sangene som fra et vegansk synspunkt kan gi barna en falsk sannhet: Vi får ikke melk og ull fra dyrene, vi tar, ifølge Norsk Vegansamfunn.

Skrev ny tekst

Julie Bradley-Pedersen på på Facebook-siden til gruppa Veganpreik publisert en ny tekst til sangen «Kua mi, jeg takker deg».

"Jeg lenge frustrert meg over sangen «kua mi, jeg takker deg». Har jobbet 8 år i barnehage og denne sangen klarer jeg ikke synge", skriver hun i et innlegg.

Det første strofen i den nye teksten lyder:

"Kua mi, jeg takker deg, deilig klem du gir til meg.

Hver en dag vi spiser mat, jeg smørbrød og du salat"

- Mye av læringen foregår gjennom sang. Spesielt for de minste barna. Så lenge det ikke er en tøysete låt, er det viktig at det vi synger en sant, sier Bradley-Pedersen til NRK.

Professor: Smalt perspektiv

Professor Kjell Åge Gotvassli ved DMMH i Trondheim sier til NRK at han forstår at interessegrupper jobber for sin sak, men han tror ikke at barn har skade av å synge de tradisjonelle barnesangene.

- Om vi skal gå løs på alle barnesangene med kritiske øyne – ut fra vårt eget, smale perspektiv – blir det lange dager, sier Gotvassli og legger til at rammeplanen for barnehager er tydelig på mangfold. Han tror derfor at barna lærer at det går fint å leve uten å spise kjøtt.

Mange har ytret seg svært kritisk til at veganere reagerer på innholdet i sanger som synges i norske barnehager.
Mange har ytret seg svært kritisk til at veganere reagerer på innholdet i sanger som synges i norske barnehager.

Engasjement på Facebook

Denne saken har vekket et stort engasjement i sosiale medier.  Mange hundre har kommentert saken på Facebook. De aller fleste av dem gir tydelig uttrykk for at at de gjerne vil beholde disse barnesangene slik som de er:

"Jeg tror de har blitt spik spenna gale her i landet. Hva er feil med at vi får ull fra sauen og melk fra kua. Ingen av de blir tatt livet av. Nei nå må de jammen meg holde opp. Kan ikke se at noen av oss som har vokst opp de siste 70 år har tatt noen skade av disse sangene", ytrer en av leserne på NRKs Facebookside.

"Dersom man fokuserer på dyrevelferd ved å angripe barnesanger, vil nå jeg påstå at man har bommet veldig. Barn kan lære seg å respektere dyr og deres verdi uten at barnesanger utgjør et problem. 

En annen ting er jo det at folk flest ikke er veganere. Så når man 'prestenterer' veganisme på denne måten, sier det seg nå selv at dette skaper et dårlig inntrykk av hvor ulike veganere er, og hva veganisme hovedsakelig går ut på. Vi som er veggiser er ikke ute etter å kritisere barnesanger - vi er ute etter respekt for andres liv, enten via forbedring av dyrevelferd, forminske bruk av animalske produkter eller kutte dem ut fullstendig. Folk er forskjellige.

Når det er sagt; den veganske versjonen av 'Kua mi, jeg takker deg' var kjempesøt," skriver en annen.

  • Veganisme er et etisk standpunkt og en levemåte basert på respekt for alt levende, dyr inkludert. Veganere har et plantebasert kosthold og unngår all mat av animalsk opprinnelse. Det vil si at dietten ekskluderer kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning, og andre ingredienser som stammer fra dyr. Veganere unngår også å benytte dyreprodukter som lærpelsullsilke osv. og veganere unngår å støtte produksjonsformer som utnytter dyr, så langt det er mulig. (kilde: Wikipedia.org)
Powered by Labrador CMS