Den blå appelsin Kanvas barnehage er nominert til 'Årets barnehage' sammen med sju andre barnehager fra hele landet.
Den blå appelsin Kanvas barnehage er nominert til "Årets barnehage" sammen med sju andre barnehager fra hele landet.

ÅRETS BARNEHAGE: «Modige ansatte som tør og vil»

Den blå appelsin Kanvas-barnehage i Oslo, er finalist i kåringen om å bli «Årets barnehage 2016» sammen med sju andre norske barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Den blå appelsin Kanvas-barnehage i Oslo huser 44 store og 14 små barn og er en del av barnehagekjeden Kanvas. Daglig leder Pia Katarina Halvorsen visste ikke at barnehagen var nominert før de fikk en telefon fra PBL.

– Hvorfor er dere nominert til «Årets barnehage»?

Vi visste ikke at vi var nominert før vi fikk en telefon om at vi er i finalen, så vi ble både glade, stolte og forvirrede på en gang! Vi vet at det blant annet er noen foreldre som har nominert oss og det setter vi stor pris på. Egentlig burde vel de som har nominert oss svare på dette spørsmålet men jeg kan jo nevne noen ting vi er spesielt stolte av i Den blå appelsin, sier Halvorsen og begynner med de ansatte:

– Personalet er barnehagens største og viktigste ressurs og det er litt av en gjeng som jobber her. De er engasjerte, tilstede både fysisk og psykisk, og de er glade i barna og stolte av jobben sin. Et godt psykososialt miljø blant de ansatte drypper ned på barna og det er en god stemning i barnehagen. Det tror jeg foreldrene merker og setter på pris. Jeg mener også at et godt arbeidsmiljø er helsefremmende. Vi har de siste fire årene hatt et fravær på gjennomsnittlig rundt tre prosent. Det er klart at det er trygt for barn og foreldre å møte de faste ansatte dag etter dag.

På den andre siden fremhever hun også modige ansatte som ser barn som trenger noe ekstra og som tør og vil gjøre de grep som trengs for å gi barna de beste mulighetene.

– I barnehagen vår er vi stadig i endring og utvikling for å gjøre jobben vår enda bedre. Jeg har til gode å oppleve en dag hvor vi kommer på jobb og bare snur bunken. Vi vet at vi kan bli bedre og vi jobber stadig for å heve kompetansen vår og gjøre ting på en litt bedre måte. Alle som jobber her vet hvor viktige de første årene i et barns liv er og dermed er det naturlig å streve etter stadig utvikling. Vi har en høy andel barnehagelærere som sammen med svært dyktige assistenter reflekterer og evaluerer arbeidet vårt, fortsetter Halvorsen.

Og det sier jo litt om barnehagen når foreldre kaller den en oase:

«Barnehagen er en oase for barna. De voksne trives også, noe som er veldig positivt for miljøet. De har temaer de lærer om gjennom lek og moro, og fokus på barnas premisser. Vi som foreldre er veldig fornøyd.»

«Den blå appelsin Kanvas-barnehage er en av Kanvas’ foregangsbarnehager med 50 prosent andel barnehagelærere, en dyktig leder, en solid pedagogisk profil, meget gode resultater på både bruker- og medarbeiderundersøkelsen og stabilt lavt fravær over tid.»

«Daglig leder i barnehagen, Pia Katarina Halvorsen, forteller at med flere barnehagelærere blant sine ansatte, og med en effektiv organisering med kunnskapsdeling og spesifikke tildelte ansvarsområder, ser de nå barn med særskilte behov på et tidligere tidspunkt enn før. Til sammen har de flere erfaringer og summen av kompetanse er høyere. Det gjør at de fanger opp signaler tidligere. De søker hjelp fra fagsenter og støtteressurser oftere og tidligere enn før, og veileder foreldre til å ta kontakt med helsestasjon eller lignende på et tidligere tidspunkt.»

– Hva er barnehagens viktigste oppgave?

– Å være emosjonelt tilgjengelige for barna. Skape trygghet og tilknytning, bade dem i omsorg og kjærlighet. Være ladestasjoner hvor barna kan hente energi og være en trygg base utenfor hjemmet. Når barna er trygge begynner de å utforske omgivelsene sine og da kan vi legge til rette for god lek, allsidig utvikling og læring. Da må de ansatte ta tak i barnas initiativ, la de være aktive i sin egen læring, tørre å miste kontrollen og jobbe sammen med barna i ulike prosjekter. Gode barnehageansatte vet hvilket mandat vi har og så klarer de å utøve det i praksis med barna som likeverdige deltakere, sier Halvorsen og legger til at det er viktig å se både barn og familier som trenger hjelp i en eller annen form:

– Og når vi vi ser det så må vi gjøre noe med det. Vi kommer tett på familiene og vi har mye kunnskap om barn, det gir oss en unik mulighet til å gi de sårbare barna bedre oppvekstsvilkår.

– Hva ønsker du barna skal ta med seg videre når de begynner på skolen?

Hvis jeg skal velge en ting så må det bli et godt selvbilde. Vi ønsker at de barna som har gått i Den blå appelsin Kanvas – barnehage skal gå ut i verden og vite at de er bra nok akkurat som de er. Helt uavhengig av hva de presterer eller hvordan de ser ut. At de er viktige personer i et fellesskap og at de er glade i seg selv. Vi vet at en god selvfølelse er av stor betydning både for å forebygge mobbing og for trivsel og læring. Ingenting gleder meg mer enn når jeg ser førskolebarn som går ut av porten for siste gang rette i ryggen, glade i seg selv og andre og klare for å erobre verden. Det er mange andre ting jeg også ønsker at de skal ha med seg i ryggsekken når de går ut av porten men jeg tenker dette er grunnmuren og så kan alt det andre bygges på denne, avslutter Halvorsen.

Prisen «Årets barnehage 2016»  vil deles ut på PBL Lederkonferanse i Bodø 5. september. Prisen er på 25.000 kroner.

Disse åtte barnehagene er nominert til "Årets Barnehage 2016":

TRYKK HER for å stemme på din favoritt.

Powered by Labrador CMS