Leder for Fagforbundet, Mette Nord.
Leder for Fagforbundet, Mette Nord.

Kaller utlån av barnehage streikebryteri

– Et hårreisende forslag, sier Mette H. Aas i Fagforbundet. – På ingen måte streikebryteri, mener PBL-direktør Arild M. Olsen.

Publisert Sist oppdatert

Etter flere dager med forhandlinger ble det 9. juni brudd i tarifforhandlingene i PBL-oppgjøret. Dermed endte oppgjøret hos Riksmekler og partene er nå kalt inn til meklingsmøte mandag 29. august klokken 10 i Riksmeklerens lokaler i Oslo.

Årsaken til bruddet var et krav fra arbeidstakerorganisasjonene om å øke sparesatsen, fra fem til sju prosent, på den midlertidige overgangsordningen på pensjon for nye medlemmer i PBL.

Nye medlemmer i PBL meldes inn i innskuddspensjonsordningen som er etablert i påvente av at ny pensjonsordning er på plass for alle PBL-barnehagene.

Vil låne ut barnehagen

Kidsa barnehager er et av selskapene som vil bli hardest rammet av streiken i Bergen. 26 av deres 28 barnehager vil bli rammet i større eller mindre grad.

Daglig leder Inger Marie Guddal Einan i Kidsa barnehager sier til Bergensavisen at hun ser på muligheten for å holde noen barnehager åpne for å hjelpe foreldrene.

– De må da selv organisere pass av barna. Dette mener vi er fullt lovlig da våre ansatte ikke vil bli brukt. Dette er på ingen måte streikebryteri, sier Einan til Bergensavisen.

Dypt provosert

FAU-leder i Kidsa Slettebakken, Silje Stavrum Norevik, er dypt provosert over forslaget.

– Dette mener jeg er dypt problematisk, sier Stavrum til Bergensavisen.

Som FAU-leder støtter hun de ansattes kamp om bedre pensjonsrettigheter og stiller spørsmål ved hvorfor man skal hente inn ufaglærte foreldre til å drive barnehage.

– Hårreisende

Mette Henriksen Aas i Fagforbundet er glad fra støtten fra foreldrene.

– Det er et hårreisende forslag, sier Aas til avisen.

Aas kan ikke si om dette er streikebryteri eller ikke og at de vil vurdere hvert enkelt tilfelle og håper at PBL ikke stiller seg bak forslaget.

– Barnehagene driver ikke streikebryteri

PBL gjør det klart at både de og barnehagene fullt ut anerkjenner retten til bruk av streik som virkemiddel i en arbeidskamp. Samtidig påpeker de at arbeidsgiver har en rett og plikt til å legge til rette for at barn og foreldre ikke blir unødvendig rammet av streik.

– Selv om streikebryteri i seg selv ikke er ulovlig, oppfordrer PBL uansett alltid våre medlemmer til å følge spillereglene i arbeidslivet, og ikke gjøre noe som kan være streikebryteri, sier administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen i en pressemelding.

PBL mener at det på ingen måte er streikebryteri at ansatte som ikke er tatt ut i streik av arbeidstakerorganisasjonene fortsatt utfører sin jobb.

– Det er heller ikke streikebryteri dersom barnehager i tillegg ønsker å låne ut barnehagelokalene til foreldre som organiserer en passordning for barna. Slik ordning er ikke et pedagogisk barnehagetilbud, men en passordning organisert av foreldrene som er innenfor rammene av det barnehagene kan legge til rette for dersom det blir streik.

Han presiserer likevel at PBL går til meklingen med en klar ambisjon om å komme til enighet, slik at ingen blir rammet av en streik kommende uke.

Powered by Labrador CMS