
– Vi er 95 prosent i mål
I løpet av uka håper samtalepartnerne på Stortinget å ha nådd 100 prosent, og kunne presentere en enighet som sikrer forutsigbare rammevilkår og bærekraftig økonomi for private barnehager.
Det ga flere i debattpanelet uttrykk for da Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet møttes til debatt under PBLs landsmøte mandag.
Men detaljene holder de fortsatt for seg selv.
På oppløpssiden
På spørsmål fra debattleder Trude Teige, uttrykte Elise Waagen (Ap) seg slik:
– Er dere 95 prosent i mål?
– Ja, det vil jeg si. Vi er langt ned i materien i lovarbeidet. Og det er mye teknikaliteter. Men til syvende og sist handler det om hvordan dette virker i praksis. Målet vårt er å sørge for at vi fortsatt skal ha en mangfoldig barnehagesektor. Halvparten av norske barnehagebarn går jo i private barnehager. De skal ha mulighet på vel så godt barnehagetilbud som de som velger en offentlig barnehage. Så nå når vi diskuterer, så er vi på oppløpssiden. Vi har aldri vært nærmere.
– Det vi diskuterer nå er barnehageloven, som er en oppfølging av den enigheten vi kom til i fjor høst. Og så er det sånn at denne skal behandles i Stortinget 3. juni, og den uka her, så håper vi at vi skal kunne sette to streker under svaret, fortsatte Waagen – som har ledet samtalene der alle de frammøtte partiene fortsatt deltar, unntatt Frp, som trakk seg fra forhandlingene i høst – men som ble invitert inn igjen mandag.
Kari-Anne Jønnes (H) svarte slik på spørsmål om hva som skal til.
– Hvis vi skal lykkes, må vi lykkes med at barnehagene skal få dekket sine pensjonsutgifter, vi må lykkes med det overordnede prinsippet om likebehandling, og vi må lykkes med at foreldre skal velge barnehage, og det tror jeg vi skal komme i mål med. Hvis vi hadde kunnet gå ned i puddingen og si alt her i dag, så hadde vi gjort det. Men av respekt for at her er det ganske mange detaljer som skal på plass, så gjør vi ikke det.
– Ingen kommer til å bli 100 prosent fornøyd, men jeg tror vi lander de siste fem prosentene, sa Jønnes.
– Noe blir forbedret
Det ble ikke gitt noen absolutte løfter fra scenen mandag.
– Vi må være realistiske. Det kan fortsatt skjære seg. Det er en politisk prosess. Men vi jobber alt vi kan for å stå sammen. Det koster, men det er verdt det. Vi vet at det trengs endring, at dagens system ikke er godt nok. Vi må gjøre grep for å stoppe den nedleggingsbølgen som private barnehager har stått i over tid, sa Marit Knutsdatter Strand (Sp).
Alle må gi og ta, poengterte hun.
– Ingenting blir perfekt på alle fronter, men noe blir forbedret på alle fronter. Det er jeg helt sikker på.
Abid Raja (V) formulerte seg slik:
– Hvis vi starter tilbake på hva regjeringen la fram av forslag opprinnelig, og det som kan hende blir en enighet, som Elise sa - forhåpentligvis denne uka her - så skal Venstre være veldig godt fornøyde med de primærstandpunktene som vi hadde.
– Forhåpentligvis vil vi sørge for at det både blir likeverdighet, at vi får til en god ordning på grunntilskudd, eiendomstilskudd, på pensjon. En totalpakke som er forutsigbar, som både regjeringspartiet, tidligere regjeringsparti og forhåpentligvis kommende regjeringspartier kan stille seg bak - at det blir en god forutsigbarhet i lang tid fremover.
Invitert tilbake
Litt temperatur ble det i debatten etter at Raja berømmet flere for tålmodighet i prosessen, men gjorde et poeng av at dette ikke gjaldt alle.

Himanshu Gulati forklarte hvorfor Frp trakk seg fra forhandlingene i høst.
– Vi følte ikke det lå noen garanti i det man hadde snakket om til det tidspunktet, om at økonomien til private barnehager ville bli styrket. Vi følte heller ikke at det det var noen sikkerhet for at ikke nedtrekket ville fortsette.
– Og så har ikke vi vært noen del av forhandlingene etter det, så vi vet ikke hva det har blitt snakket om i det lukkede rom. Men vi forholder oss til det som er blitt lagt fram i Stortinget. Der må jeg dessverre si at at vi i Fremskrittspartiet føler at vi fikk rett, for det som ble lagt fram er ikke godt nok etter vår mening, sa Gulati - og siktet da til selve lovproposisjonen regjeringen la fram for noen uker siden.
– Dørene er vidåpne, så Gulati og Frp kan til enhver tid komme tilbake til forhandlingene. Det vi diskuterer nå er nettopp å sørge for at vi får dekt de faktiske pensjonskostnadene. Lovforslaget vi la fram, var et utgangspunkt. Grunnen til at vi snakker sammen er jo nettopp fordi at her trenger vi enda mer sikkerhet, sa Waagen.
– Barnehagesektoren kan ikke styres etter valgsyklusen. Det vet Frp like godt som Høyre, Arbeiderpartiet og resten av gjengen. Høyre, Venstre og KrF har vært tydelig på hele veien: Vi må sikre dekning for pensjon gjennom en utvidet søknadsordning, og vi må sikre og videreføre det overordnede prinsippet om likebehandling, sa Jønnes.
– Politikk er hardt arbeid over tid, for å finne fram til en enighet som kan stå seg over tid, og det kommer vi til å lykkes med.
Spørsmål til panelet

I debatten fikk også Ole Martin Steffensen, daglig leder for Tempe barnehage i Trondheim, slippe til med et spørsmål - etter først å ha fortalt litt om barnehagen.
– Tempe barnehage er foreldreeid, ligger i Trondheim, og har vært i drift siden 2002. 70 prosent av familiene våre kommer fra minoritetsbakgrunn. Vi er en av fem barnehager i Trondheim som har fått tilskudd til en ekstra pedagog, som følge av det. Innenfor Tempe levekårssone er vi den eneste barnehagen. Vi mener at vi har vært, og er en veldig viktig aktør for de barna og familiene.
Så forklarte han omstendighetene rundt vannlekkasjen som ble oppdaget i februar, og regningen som foreløpig ligger på 1,5 millioner kroner.
– Det er ikke noe vits i å ta kontakt med en ordinær bank, for usikkerheten som har vært i sektoren over flere år har gjort at vi ikke er ønsket der. Noen har også med et pennestrøk fjernet muligheten til husbanklån. Men det som er positivt for oss er at vi gjennom de 23 årene har hatt de små overskuddene. Vi har hatt en buffer som gjør at vi klarer å takle den utgiften vi får nå. Hva hvis vi ikke hadde vært en av de barnehagene som ikke hadde hatt positive årsresultater? Da hadde vi endt opp med at det barnehagetilbudet vi leverer hadde vært borte. Vi hadde vært konkurs, rett og slett.
– Spørsmålet er egentlig til dere i panelet; ønsker vi virkelig en sektor som er en vannlekkasje unna konkurs?
– Helheten må stemme
– Til spørsmålet, så er opplagt svaret nei. Nei, du skal ikke risikere å måtte legge ned fordi du blir rammet av uforutsigbare ting som man må kunne ta høyde for i ordinær drift. Løsninga kan vi ikke være så konkrete på ennå. Men vi jobber med dette, og dette er et veldig godt eksempel på hvorfor det må til tiltak, sa Strand (Sp).
– Her vil vi forhåpentligvis også se på eiendomstilskuddet, og forhåpentligvis er vi fra 95 til 100 prosent enig når det legges fram, forhåpentligvis i løpet av denne uken her, sa Raja (V).
– Alt henger sammen med alt. Til syvende og sist handler det om hva du har å drive barnehage for, sa Waagen (Ap).
– Konkret til problemstillingen, om dette med bygg, så vet vi at mange barnehager begynner å dra på årene. Vi vet at veldig mange er i den samme situasjonen, og at eiendomstilskuddet sånn som det er utformet nå, ikke tar høyde for det.
– Som jeg har sagt før. Summen av inntekter skal dekke summen av inntekter, og private barnehager har bare ei lommebok, og det er derfor vi er så utrolig opptatt av at det er helheten som må stemme, sa Jønnes (H).