Davina Talen, Anne-Marie Talén og Christian Talén kunne i helga feire 30-årsjubileet til Davinas barnehave. Til høyre noen av gjestene på jubileumsfesten; tidligere barnehagebarn.
Davina Talen, Anne-Marie Talén og Christian Talén kunne i helga feire 30-årsjubileet til Davinas barnehave. Til høyre noen av gjestene på jubileumsfesten; tidligere barnehagebarn.

«Det hele startet med en lapp med pene blomster på en oppslagstavle i 1977»

«Dagmamma søkes» sto det på lappen Davina Talén oppdaget på en oppslagstavle på Brustad på Slemdal for 42 år siden. Nylig kunne Davinas barnehave på Slemdal i Oslo markere 30-årsjubileum.

Publisert

– Teller vi fra dagen det første barnet satte sine bein innenfor døren her, snakker vi over 40 års historie, sier styrer Anne-Marie Talén - svigerdatteren til Davina Talén. 

Hun tar oss med tilbake til starten, og forteller: 

– Da Davina så lappen, begynte hun å tenke. Hun syntes det kunne være en god idé å ha en liten venninne til datteren sin på seks måneder, og kontaktet mammaen som hadde hengt opp lappen. I ett år koste de to små jentene seg før gruppen ble utvidet med ytterligere tre små nabobarn. Gruppen var nå et samarbeidsprosjekt mellom mammaer i nabolaget for å få hverdagen til å gå opp. Formiddagene ble tilbrakt hos Davina og ettermiddagene etter tur hos de andre.  Etter hvert utdannet hun seg også til Montessori-pedagog i London.

Idéer om den ideelle barnehagen

DAVINAS BARNEHAVE

Bygget opp på filosofien til Maria Montessori. Til grunn ligger tanken om forberedelse for fremtiden og et tilrettelagt miljø.

Allerede når barna begynner som ettåringer i Davinas tenker personalet forberedelse for fremtiden. Hvert barn kommer i det Montessori kaller sensitiver perioder. Hvert barn har sine egne perioder og personalet i barnehagen har lært å lytte til deres behov.

Davinas barnehave også fylt med utetid, prosjekter, kunst, språk, vennskap, lek og læring.

Etter utdanningen jobbet Davina en kort periode i flere andre barnehager. 

– På denne tiden begynte hun å få stadig nye idéer om hvordan den ideelle barnehagen kunne se ut. Det var mange tanker som meldte seg, men det viktigste var at det skulle være et hjem, og det skulle være et kjøkkenbord å samle seg rundt, forteller dagens styrer.

I august 1989 åpnet hun for første gang dørene for 13 treåringer, med full støtte og oppmuntring fra ektemannen Gunnar Talén og  hennes nære venn spesialpsykolog Jan Mossige.

Anne-Marie Talén forteller videre: 

– Drømmen som alt hadde startet i London på 70-tallet ble endelig til virkelighet. Davina var blitt montessoripedagog og førskolelærer og hadde nå sin helt egen barnehage. I årene som kom var hun en ivrig pådriver for montessorimiljøet i Oslo og var også med på å utdanne de første lærerne til Oslo montessoriskole. Siden har hun kjempet for å gi hvert barn tilpasset tilrettelegging og muligheten til å bli så trygge på seg selv og miljøet rundt dem at de er så godt forberedt som mulig på fremtiden.

Davina Talén sammen med barnehagens aller første barn Sunniva Lange.
Davina Talén sammen med barnehagens aller første barn Sunniva Lange.

Tilbake i sandkassen

I dag er Davina selv tilbake i sandkassen, der hun trives best, sammen med barna. Barnehagen eies og drives av sønnen og svigerdatteren. 

– Gjennom årene er barnehagen stadig blitt utvidet. I dag er det plass til 48 barn, med en avdeling for ettåringene, en avdeling for to-åringene, mens barna fra tre til seks år har sin egen avdeling, sier Anne-Marie Talén. 

Hun forteller at etter hvert som Davinas egne barn ble store og flyttet ut, fant hun plass til å utvide barnehagen. I dag fungerer hele det tidligere familiehjemmet som barnehage, mens grunnleggeren har bygget seg leilighet i tilknytning til huset. 

– Kontoret mitt er et gammelt soverom. Det er litt av sjarmen med huset, at det har vært et hjem. Vi har bygget hus nederst i hagen, så du kan si vi er i nærheten, sier styreren. 

Mens Anne-Marie er styrer, er ektemannen og eieren Christian leder på storbarnsavdelingen. 

– Han også trives aller best sammen med barna, som sin mor.

Annette Meidell Solberg gikk selv i barnehagen som liten, og er nå førskolelærer og avdelingsleder for 2-åringene i Davinas.
Annette Meidell Solberg gikk selv i barnehagen som liten, og er nå førskolelærer og avdelingsleder for 2-åringene i Davinas.

Gjensynsglede på jubileumsfest

Denne helgen ble jubileet behørig feiret, med åpent hus og over 200 gjester innom. 

– Det var en god blanding av nye og gamle foreldre, nye og gamle barn, besteforeldre, gamle og nye ansatte, en representant fra Nasjonalgalleriet, en bydelspolitiker, et par psykologer og professorer og andre venner og ressurspersoner som i årenes løp har vært innom barnehaven for kortere eller lengre tid, forteller styreren, og legger til: 

– Det var gjensynsglede hos barn og foreldre som ikke hadde sett hverandre på 20 år og det var nye møter for de som ikke kjente like mange. Diskusjonene var mange og interessante å lytte til. Noen var takknemlige over tiden de hadde hatt i barnehaven og andre gledet seg over å fortsatt være en del av det lille samfunnet som har blitt til i Davinas. Man kunne også høre noen diskuterte de politiske rammene som stadig holder et strammere grep om de private barnehavene.

Barnehagen var også pyntet til fest, blant annet med et vennskapstre med ord som gjenspeilet det barna synes er viktig når de snakker om vennskap. 

– Det var rørende å høre foreldrene til de første barna som gikk her, når de fortalte hvilken betydning barnehagen har hatt for dem, sier Anne-Marie. 

Foreldrerepresentant Kim Aasland holder tale til barnehagen på vegne av foreldrene under jubileumsfeiringen.
Foreldrerepresentant Kim Aasland holder tale til barnehagen på vegne av foreldrene under jubileumsfeiringen.

I gjesteboken har blant andre bestemoren til barn nummer tre i barnehagen kommentert: Tusen, tusen takk for mange, mange gode minner. Stor klem.

 

Powered by Labrador CMS