Administrasjonen i Kolding kommune har lagt fram et forslag om at barnehager lokalt skal kunne tilby tilleggstjenester. Saken skal gjennom flere ledd lokalt og nasjonalt før den eventuelt blir en realitet. Kart: Googlemaps
Administrasjonen i Kolding kommune har lagt fram et forslag om at barnehager lokalt skal kunne tilby tilleggstjenester. Saken skal gjennom flere ledd lokalt og nasjonalt før den eventuelt blir en realitet. Kart: Googlemaps

Danmark: Forslag om at foreldre skal kunne kjøpe middag, barnevakt og klesvask fra barnehagen

Småbarnsforeldre i Kolding kan i framtiden kanskje få barnehagen til å sørge for innkjøp, klesvask, barnevakt og middag.

Publisert

Spørsmålet skal denne uka opp til politisk behandling lokalt etter forslag fra administrasjonen i kommunen.

For at forslaget skal bli en realitet, krever det først politisk flertall i Kolding, og deretter at innenriks- og økonomiministeriet (departementet) gir dispensasjon fra loven som sier at barnehager bare skal utføre sin kjerneoppgave, nemlig å gi barnehagetilbud til barn mellom 0 og 6 år.

- Vi vil gjerne bidra med noe som kan være positivt for familiene, sier oppvekstsjef i Kolding kommune, Merete Lund Westergaard til JydskeVestkysten (jv.dk).

Oppdatert 11.10.2018: Politikerne i barne- og utdanningsutvalget i Kolding stemte onsdag nei til forslaget. Saken er dermed lagt død.

Fordeler - og betenkeligheter

Hun sier at det er en fordel at familiene allerede har en relasjon til barnehagene dersom det blir snakk om å leie barnevakt. På matområdet framhever hun at barnehagen har kunnskaper som kan komme til nytte for familiene.

På den annen side mener hun at ministeriet må se på om muligheten for å kjøpe slike ytelser i barnehagen kan virke konkurransevridende.

Westergaard understreker overfor jv.dk at barnehagene uansett ikke skal kunne tjene penger på de ekstra tjenestene, men bare få sine utgifter dekket.

Kommunen søkte ifølge avisa for flere år siden om å la barnehager kunne tilby tilleggstjenester, men fikk den gang avslag. Nå vurderer Kolding på nytt å gjøre et forsøk etter at barnehageledere har ytret ønske om å kunne "tenke utenfor boksen".

Delte meninger

JydskeVestkysten har snakket med småbarnsforeldre i Børnehaven Strandhuse om hva de synes om forslaget. Der er det delte meninger.

- Det er litt vanskelig å si, men hvis jeg var i fødselspermisjon, men arbeidet, ville der være noen dager hvor man var presset og det kunne være en hjelp, sier Helle Hichaelis til jv.dk, men legger til en betenkning knyttet til om ordningen ville gi tilstrekkelig mange flere ansatte i barnehagene:

- Jeg kunne godt forestille meg at det ville ta tid fra deres arbeid, og jeg vil helst at de fokuserer sin tid på barna.

Powered by Labrador CMS