Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Danmark: Slår alarm om mangel på pedagoger

Danske barnehager kan om få år mangle 8.500 pedagoger. Lektor frykter for evnen til å skape stimulerende lærings- og utviklingsmiljø for barna.

Publisert Sist oppdatert

Det er Jyllandsposten som skriver om de mulige uheldige konsekvensene av økte barnetall i Danmark.

Fram mot 2030 venter Dansk Statistik at det vil være 88.000 flere barn mellom 0 og 9 år enn det er i 2017. Antallet barn i barnehagealder vil stige betydelig.

Antallet nyutdannede barnehagelærere følger ikke samme tempo.

– Skrekkscenario

– Herlig med flere barn, men det er et skrekkscenario at antallet av nye pedagoger ikke følger med, sier Elisa Bergmann, leder for Bupl (pedagogenes fagforening), til Jyllandsposten.

Hun sier at andelen pedagoger i barnehagene vil falle fra dagens 60 prosent og at dette ikke harmonerer med det økende fokus på utviklingen i barnas første leveår.

– Ikke tilstrekkelig ballast

Foreningen har regnet ut at det vil komme til å mangle 8.500 barnehagelærere i 2025. Det bekymrer lektor Ole Henrik Hansen ved Danmarks Pædagogiske Institut.

– Forskningen viser at kvaliteten i barnehagene henger sammen med utdannelse, og andelen av pedagoger kan ikke tåle å falle. Verken pedagogiske assistenter eller pedagogmedhjelpere har tilstrekkelig tung ballast til å skape stimulerende lærings- og utviklingsmiljø, sier han til avisa.

Står flere år i jobben

Kommuneforeningen KL deler ikke bekymringen.

Dette begrunnes med at pedagogene står flere år i arbeid nå enn før. Dermed mener foreningen det i årene framover vil komme flere pedagoger inn enn dem som går ut av danske barnehager.

Powered by Labrador CMS