Et forskningsprosjekt i barnehagene i Vestfold og Buskerud skal få barn til å spise mer grønnsaker.
Et forskningsprosjekt i barnehagene i Vestfold og Buskerud skal få barn til å spise mer grønnsaker.

Vil ha mer grønnsaker til barna

Både barn og voksne spiser for lite grønnsaker. Et forskningsprosjekt i barnehagene vil gjøre noe med det.

Publisert Sist oppdatert

Alle ordinære barnehager i Vestfold og Buskerud er invitert til å være med i et forskningsprosjekt i regi av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Studien kalles «BRA - med grønnsaker». 43 barnehager har svart ja til å være med. Prosjektleder Nanna Lien forteller til Sande Avis at utgangspunktet for studien er at både barn og voksne spiser mindre grønnsaker enn det som er anbefalt.

– Vi vet at det er bra for helsa å spise masse grønnsaker, både på kort og lang sikt. I Norge er grønnsaker i hovedsak knyttet til middag. Det er enklere å spise frukt utenom, fordi det er søtt og lett å ta med seg. Grønnsaker er ofte litt bitrere i smaken og må ofte gjøres noe med, for eksempel skrelles, sier Lien.

Les også: Foreldre vil ha matpakkefri barnehage.

Målet er å få etablert grønnsakene som en del av hverdagsmaten, fordi man mener det er bra for folkehelsa og vil redusere livsstilssykdommer på sikt. Derfor er barnehagen er en fin arena å nå barna på, fordi 90 prosent av norske ettåringer tilbringer store deler av dagen der.

Foreldrene er også inviterte til å delta ved å registrere hva barna spiste før og etter prosjektet. Slik vil man måle om tiltakene har virket. Den første datainnsamlingen skal starte rundt påske. Deretter vil man gi opplæring og materiell som skal gjøre det enklere for barnehagen å inkludere grønnsaker i alle måltider.

Powered by Labrador CMS