Byrådet i Bergen vil bruke 700 000 kroner i 2023 og 1,7 millioner kroner årlig de neste årene på å gi rundt 100 barn i Bergen gratis barnehageplass.
Byrådet i Bergen vil bruke 700 000 kroner i 2023 og 1,7 millioner kroner årlig de neste årene på å gi rundt 100 barn i Bergen gratis barnehageplass.

Vil gi tredje barn gratis plass og øke kostpengene

I dag presenterte byrådet i Bergen budsjettforslaget for neste år.

Publisert

Barnehagedelen av budsjettet preges av to satsinger, ifølge budsjettdokumentene:

Byrådet foreslår å bruke 0,7 mill. kroner i 2023 på gratis barnehage for tre eller flere barn. Foreldre med mer enn ett barn i barnehage får søskenmoderasjon. I 2022 gis det 30 prosent søskenmoderasjon for barn nummer to, og 50 prosent søskenmoderasjon for barn nummer tre. Byrådet foreslår å gjøre det billigere med flere enn to barn i barnehage, ved å tilby gratis barnehageplass til de som har tre eller flere barn i barnehagen, ifølge budsjettdokumentene.

Ifølge skole- og barnehagebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) betyr dette en innsparing på rundt 16 000 kroner for familiene med tre barn i barnehage. Ordningen vil omfatte rundt 100 barn i Bergen, ifølge Bergensavisen, som omtalte saken i dag (krever abonnement).

Videre vil byrådet bruke 1 mill. kroner i 2023 til økt bemanningstilskudd for åpne barnehager.

Budsjettet preges også av forventede utgifter til bosetting av flyktninger i 2023 og reduserte utgifter som følge av færre barn i barnehage de neste årene.

Forslaget inneholder også en økning i matpengene - som har vært et tema inn mot budsjettframleggingen, som følge av de skyhøye matprisene. I en sak i Bergensavisen tirsdag (krever abonnement) gikk SV ut og advarte om at de ikke ville støtte et slikt forslag.

I dag betaler foreldrene 280 kroner i matpenger i de kommunale barnehagene. Det er ikke nok til å dekke kostnadene til måltidene, ifølge etatsdirektør Mimi Bjerkestrand.

Budsjettforslaget som ble lagt fram av byrådsleder Roger Valhammer (Ap) inneholdt forslag om å sette opp matpengene i barnehager og SFO med 30 kroner måneden, skriver BA.

Powered by Labrador CMS