Forfatter Lars Mæhle har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom og er nå aktuell med en krimserie for de aller minste.
Forfatter Lars Mæhle har skrevet en rekke bøker for barn og ungdom og er nå aktuell med en krimserie for de aller minste.

Lars Mæhle har laget krim for de minste: - Dette er mysterier i lav høyde

– Jeg tror barn liker å bli utfordret og bli nappet litt i spenningsmuskelen, sier forfatter Lars Mæhle som står bak krimserien «Mysteriene i Kråkeslottet barnehage».

Publisert Sist oppdatert

I bøkene Hvem gikk med utesko inne? og Hvem har tatt brillene? møter vi Leon og Live. Kråkeslottet barnehages egne detektiver, som tar på seg oppgaven med å løse gåter som: Hvorfor er det møkkete på gulvet? Og hvor har brillene til Elin blitt av?

Lars Mæhle har skrevet flere krim- og spenningsromaner for ungdom og voksne. Med bøkene i serien Mysteriene i Kråkeslottet barnehage ønsker forfatteren å gjøre den populære krimsjangeren tilgjengelig for de aller minste.

– Jeg husker både fra da jeg selv var liten og fra da mine barn gikk i barnehagen, hvor nysgjerrige og interesserte barn er i små mysterier og i å leke detektiv. Jeg hadde lyst til å skrive en serie tilpasset små barn og den undringsperioden de er i, forteller Mæhle.

– Dette er mysterier i lav høyde for de aller minste barna. Bøkene handler ikke om grove forbrytelser, men om små «undreting» i hverdagen, legger han til.

Testet ut manus i barnehagen

Bøkene om hverdagsmysteriene i Kråkeslottet barnehage er illustrert av Odd Henning Skyllingstad og beregnet på barn i alderen tre til seks år.

– Hva er forskjellen på å skrive krim for barnehagebarn og krim for ungdom og voksne?

– Det meste. For eksempel hva slags type mysterier det er snakk om og hvordan stemningen formidles. I disse bøkene har jeg 32 sider å boltre meg på og da må man fortelle og presentere karakterer og plott veldig effektiv. Hver eneste gang du blar om en side må det være noe spenning som drar deg videre, en cliffhanger. Det er en morsom form å leke seg innenfor, sier Mæhle. Han forteller at han brukte en del tid på å finne ut hvilken form barnekrimbøkene skulle ha.

Forfatteren var blant annet ute og testet ut flere manus i barnehagen barna hans hadde gått i, for å se hva som funket og ikke funket.

Ønsker å nappe litt i spenningsmuskelen

Selv om bøkene plasserer seg i krimsjangeren er de ikke veldig skumle, opplyser Mæhle.

– De handler jo om å finne ut hvem som har tatt brillene og hvem som har gått med utesko inne, sier han lystig.

Forfatteren ønsker likevel at barna skal få føle på at det napper litt i spenningsmuskelen.

– Det spilles mye på forventninger. Barna finner et eller annet i en ryggsekk og så må man vente til neste side for å finne ut hva det er. Kanskje er det ikke noe så skummelt som man tror likevel, men man blir nappet litt i spenningsmuskelen. Jeg tror barn liker å bli utfordret og bli nappet litt i spenningsmuskelen, sier Mæhle.

Ulike typer

Forfatteren har også vært opptatt av å prøve å speile mangfoldet av barn og voksne som finnes i en barnehage.

– Karakterene er veldig forskjellige typer. Noen av barna er veldig frempå og liker fysisk lek, mens andre er mer forsiktige og trekker seg litt tilbake. Også de voksne er veldig forskjellige, forteller Mæhle.

Flere bøker

Bøkene om mysteriene i Kråkeslottet barnehage gis ut på Ena forlag.

De to første bøkene i serien kom ut i januar 2017, og forfatteren opplyser at det allerede senere i år vil komme minst én barnehagekrim til.

– Det er flere manus på vei, røper han.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS