– Sanglek handler ikke om å prestere, bare om å leke og ha det gøy, sier Astri Sudmann som er aktuell med boka «Syng og leik i lag. 65 songleikar for store og små».

– Sanglek bygger fellesskap

– Det er livsviktig å leke, sier Astri Sudmann. Hun brenner for å skape trygge og rause oppvekstmiljø og er aktuell med boka «Syng og leik i lag. 65 songleikar for store og små».

Publisert

Med boka ønsker Sudmann å løfte frem de gode, gamle sanglekene.

– Gjennom sanglek kan vi skape gode fellesopplevelser som bygger trygge og rause fellesskap, sier hun.

– Sanglek handler ikke om å prestere, bare om å leke og ha det gøy. Du trenger ingen forkunnskaper om dans, og alle slags kropper; store og små, stive og myke, unge og gamle, kan være med. Du trenger heller ikke dyrt utstyr for å komme i gang eller spesielle lokaler. Man kan synge og leke der man er, både inne og ute, utdyper hun.

Ikke konkurranse

Til daglig jobber Sudmann i barnevernet. I tillegg reiser hun rundt med den kulturelle skolesekken og er timelærer i dans ved Ole Bull Akademiet på Voss.

«Syng og leik i lag. 65 songleikar for store og små» av Astri Sudmann.

Noe av det hun liker aller best med sangleker er at de inviterer til fysisk aktivitet uten å fokusere på konkurranse.

– Individualisme og konkurranse preger vår tid i veldig stor grad. Idretten gir mange en meningsfull fritid og bygger fellesskap, men idretten favner ikke alle. Mange barn og unge er ensomme. Derfor trenger vi også andre aktiviteter som kan være trygghetsskapende og bidra til å skape fellesskap, sier Sudmann.

– I sanglek handler det ikke om å konkurrere. Gjennom å leke, synge og le sammen utløser vi positiv energi og skaper gode opplevelser på tvers av alder og kultur, sier Sudmann, som understreker at sanglek ikke bare kan være et alternativ til idrett og konkurranse, men også et supplement:

– De som driver med idrett kan også ha stor glede av å leke litt uhøytidelig sammen, sier hun.

Underviser studenter

Sudmann underviser blant annet barnehagelærer- og lærerstudenter. Hun forteller at noen av studentene kan være litt skeptiske til sanglek i begynnelsen.

– De tenker kanskje at det er kjedelig eller barnslig, eller de er ukomfortable med å ta på hverandre. Når vi har lekt i et par timer opplever jeg imidlertid at alle synes dette er forløsende.

– Sanglek er så uhøytidelig og upretensiøst. Det er ingen tilskuere, alle deltar. De skal ikke prestere noe, men får lov til å bare være i leken og i samhandling med hverandre, sier hun.

– Ekstra moro blir det når barn, ungdom og voksne leker sammen, sier Astri Sudmann.

Har samlet 65 sangleker

Forfatteren har samlet på sangleker i flere år, og har funnet om lag 200 leker. 65 av disse har nå fått plass i den nye boka som er utgitt på Selja Forlag. Noen er kjente og kjære, som «Hode, skulder, kne og tå», «Bro, bro brille» og «Bjørnen sover», og noen mer ukjente.

– Boka er delt inn i kapitler etter ulike lekemønstre. Fra de enkleste der man står rolig i én og to rekker eller én og to ringer, til mer innfløkte leker med par og partnerbytte og mange ulike turer, sier hun.

Alle lekene er utstyrt med noter, tekst, bilder og veiledning.

– Det er sangleker som egner seg både for barn i barnehagen og på gamlehjemmet, sier hun.

– Ekstra moro blir det når barn, ungdom og voksne leker sammen, avslutter Sudmann.

Powered by Labrador CMS