Daglig leder Jan Magnus Mikalsen i Norlandia Paradiset barnehage bruker av sin styrertid på å ta med de eldste barna på svømmeopplæring. Neste år vil flere barn få tilbudet.

I fjor høst gråt fire av barna allerede i dusjen. Noen måneder senere svømte alle tolv

– Dette er den eneste kunnskapen du kan dø av ikke å ha, sier Jan Magnus Mikalsen. Nå er han i gang med en ny runde med svømmeopplæring midt i barnehagedagen.

Publisert Sist oppdatert

Plask, begeistrede hyl og oppmuntrende kommentarer klinger i veggene rundt barnebassenget i Mørkvedbadet, ti kilometer utenfor Bodø sentrum.

Det er onsdag. Klokka har akkurat passert 12.10. Åtte barn og tre ansatte fra Norlandia Paradiset barnehage har svømmeopplæring finansiert over statsbudsjettet og bevilget av Fylkesmannen. Barna hopper fra kanten, stuper gjennom rockeringer – eller beveger seg varsomt mot litt dypere vann enn de turte å nærme seg for fem minutter siden.

– Vi har lyst til å være her hele dagen helt til det blir mørkt, sier en av jentene når barnehage.no spør om hva de synes om å være i bassenget i barnehagetiden.

– Kjempebra å starte i barnehagen

Også daglig leder i barnehagen, Jan Magnus Mikalsen, er glad for å kunne dra med seg skolestarterne i det våte element.

– Vi synes det er kjempebra at vi kan sette i gang allerede i barnehagen. Det er ikke alle foreldre som er så glade i å være i vannet, og det å sende barna på svømmekurs koster både tid og penger, sier Jan Magnus Mikalsen.

Han bruker hvert år mange timer av styrertiden sin til å drive svømmeopplæring for skolestarterne i barnehagen.

Så har han også ekstra stor interesse for svømming: Han har vært svømmetrener i 25 år, har diplomtrenerutdanning gjennom Olympiatoppen og er dessuten hovedinstruktør i Norges livredningsselskap.

– Viktigst å bli glad i vannet

– Det viktigste er ikke at de skal lære seg å svømme, men at de skal lære å bli glad i å være i vannet, sier Mikalsen.

Og det har han erfaring med å lykkes med blant barnehagebarna.

– I fjor hadde vi fire stykker som gråt i dusjen første gangen vi skulle bade. De var mer under vann enn over vann siste timen etter 13 ganger, sier Mikalsen.

Hele gruppa i fjor lærte å svømme minst én meter. De var muligens ikke svømmedyktige etter svømmeforbundets definisjoner:

– Men det er en god start, påpeker han.

«Fungerer etter intensjonen.»

Siden 2015 har regjeringen satt av penger i statsbudsjettet til svømmeopplæring i barnehagene. Første året var det bare fem fylker som fikk tilskudd. Fra 2016 er ordningen utvidet til å gjelde hele landet.

I en e-post til barnehage.no skriver kommunikasjonsdirektør Helge Lund i Utdanningsdirektoratet følgende:

«I og med at ordningen har eksistert så kort tid, har vi ikke foreslått overfor KD at ordningen bør evalueres. Vi har derfor ingen kunnskap om i hvilken grad barnehagebarn har lært å svømme etter å ha fått opplæring gjennom tilskuddsordningen».

Men han legger til at ordningen har blitt godt mottatt av kommunene, de frivillige organisasjonene og barnehagene:

«Tilbakemeldingene vi har fått er at ordningen fungerer etter intensjonen.»

36 millioner neste år

Ordningen med svømmeopplæring i barnehager ble etablert etter initiativ fra Venstre.

For 2018 foreslår kunnskapsminister Henrik Asheim (H) å bruke i overkant av 36 millioner kroner på tiltaket. Tilskuddet per barn er 1.750 kroner. Neste år skal 20.000 barn få muligheten til å bli venn med vannet.

Skal alle omlag 60.000 5-åringer i landets barnehager få gratis svømmeopplæring, må posten på statsbudsjettet økes til 105 millioner kroner.

Det kan bli tema i høstens budsjettforhandlinger.

Overfor NRK sier stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja:

– Det mangler 70 millioner kroner, og det er en prioritering jeg er villig til å gjøre i årets statsbudsjett.

Tøff, men riktig prioritering

Statistikk viser at bare halvparten av norske tiåringer kan svømme minst 200 meter.

– Jeg synes det er kjempebra at staten bruker penger på dette. Dette er den eneste kunnskapen du dør av ikke å ha, sier Jan Magnus Mikalsen i Norlandia Paradiset barnehage.

Han legger ikke skjul på at det kan være ressurskrevende for en ganske liten barnehage å sette av tre voksne for å følge åtte barn på svømmeopplæring.

– Jeg bruker av min styrertid på å få dette til. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at det blir mer travelt for de andre ansatte som er igjen i barnehagen når vi drar på svømmeopplæring. Men foreldrene har gitt uttrykk for at de synes det er en god prioritering. Vi får masse gode tilbakemeldinger.

– Det er likevel et stort ansvar å ha med seg såpass mange femåringer i bassenget. Det er mye å holde styr på?

– Ja, du skal tro jeg har måttet telle til åtte mange ganger her i dag!

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

 

Powered by Labrador CMS