Akasia barnehage skal møte de ansatte i Bergen tingrett.
Akasia barnehage skal møte de ansatte i Bergen tingrett.

Barnehage-kjede til sak mot egne ansatte

Strid om pensjon havner i retten – to ganger.

Publisert Sist oppdatert

Uenighet om en endring av en pensjonsordning fører barnehagekjeden Akasia Barnehage i retten både i april og august.

Fagforbundet har ifølge NRK stevnet barnehageselskapet for arbeidsretten. Akasia har svart med et sivilt motsøksmål mot cirka 90 av sine egne ansatte.

Endret pensjonsordning

Den kirkelige kjeden Akasia Barnehage AS eier og driver ifølge sin egen nettside 20 barnehager med rundt 380 ansatte og 1500 barnehageplasser.

Akasia AS er ifølge proff.no eid av 25 kirkesogn, alle med 4 prosent hver.

1. januar 2016 ble alle barnehagene, inkludert ansatte og kontrakter, overdratt fra Bergen kirkelige fellesråd til Akasia-konsernet.

NRK skriver at Akasia i forbindelse med overdragelsen ikke valgte å reservere seg mot tariffavtalen de ansatte hadde. Likevel meldte selskapet alle ansatte ut av den tariff-festede pensjonsordningen og inn i en pensjonsordning Akasia selv hadde opprettet.

– Vi har gjort alt etter lovverket. De som har kommet dårligere ut, er blitt kompensert for det, sier administrerende direktør Ove-Christian Fredriksen i Akasia til NRK.

– Ikke angrep på ansatte

Fagforbundet har stevnet Akasia for arbeidsretten. De mener Akasia ikke har anledning til å innføre en ny pensjonsordning og at selskapet bryter reglene for hovedtariffavtalen.

Akasia mener saken skal føres for en sivil domsstol og ikke i arbeidsretten. Om hvorfor selskapet velger å stevne de ansatte, Fredriksen overfor NRK:

– Vi har ikke mulighet til å få fram en sak for tingretten ved å stevne Fagforundet. Vi måtte stevne juridiske personer.

Han avviser at dette er et angrep på ansatte, men sier at det handler om å få avklart en lovtolking.

 Urovekkende og sjokkerende

Trude Haukås i Fagforbundet i Hordaland sier at saken er urovekkende og sjokkerende.

– Det slår beina under hele tariffsystemet hvis du kan overta en tariffavtale i sin helhet, men selv plukke vekk punktene du ikke vil ha med, sier Haukås til NRK.

Barnehagene til Akasia AS er medlemmer i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), men er ikke i PBLs tariffordning.

Saken skal ifølge NRK opp i arbeidsretten i april. Behandlingen av motsøksmålet i Bergen tingrett er fastsatt til slutten av august.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS