Foreldre slår alarm om bemanningen

– Jeg får vondt i meg når jeg leverer i barnehagen, og når jeg velger å ta ungen til besteforeldrene i stedet for i barnehagen, opplever jeg at de ansatte er glade for dette, fordi belastningen på dem da blir mindre.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Janne Lise Åsvang Karlsen til Brønnøysunds Avis.

Hun representerer Foreldrerådets Arbeidsutvalg (FAU) i Flaggstanghaugen barnehage i Brønnøy. Barnehagen hadde ifølge Utdanningsdirektoratets nettside barnehagefakta.no omregnet 8,1 barn per voksen per 15. desember i fjor.

Sammen med representanter for FAU i tre andre kommunale barnehager i Brønnøy har Janne Lise Åsvang Karlsen i et åpent brev til ordføreren ropt et kraftig varsko om bemanningssituasjonen i barnehagene i Brønnøy.

Udir: 7,7 barn per ansatt

Ifølge statistikkportalen til Utdanningsdirektoratet er det omregnet 7,7 barn per ansatt i de kommunale barnehagene i Brønnøy.

Barnehage.no har tidligere skrevet at Brønnøy kommune fram til 2015 hadde en grunnbemanning på 6,0 barn per voksen.

Men da politikerne måtte kutte kostnader for å forsøke å få kommunen ut av Robek-lista, vedtok kommunestyret å foreta en nedbemanning i barnehagene.

For å spare 4,6 millioner kroner, ble det på tampen av 2015 vedtatt at forholdet mellom voksne og barn skulle være 1-4 blant de minste og 1-7 blant de største barna. Nedbemanningen fikk virkning fra august 2016.

– Ikke tid til å tørke barna bak

Brønnøysunds Avis skriver tirsdag om brevet, der foreldrene varsler om en rekke forhold de mener er kritikkverdige. Mange av hendelsene de omtaler er knyttet til at ansatte ikke har tid eller kapasitet til å ha nødvendig oppsyn med og oppfølging av barna i barnehagene, skriver avisa.

– Slik det er nå, så har ikke de ansatte tid til å tørke ungene bak etter at de har vært på do. Det er et alvorlig problem, sier Lene Mari Krokaa, som representerer Furutoppen barnehage, til avisa.

Hun og de andre foreldrene er tydelige på at de ikke retter kritikk mot de ansatte i barnehagene, men mot politikerne som har vedtatt å redusere bemanningen.

– Oppgitte og slitne ansatte

I brevet har foreldrerepresentantene listet opp en rekke forhold som de mener gir grunn til bekymring. Blant disse er:

  • Det er kaos i hentesituasjoner, der det er for få voksne med barna.
  • Foreldre har funnet barn ute sammen med andre barn som ble hentet, uten klær og uten tilsyn av voksne.
  • Barn blir sittende unødvendig lenge på do, fordi de ansatte ikke har tid til å hjelpe dem. og det meldes om barn som ikke tør å gå på do i frykt for å ikke få hjelp i det hele tatt.
  • De ansatte er tydelig preget over situasjonen og virker oppgitt og slitne – særlig på slutten av dagen.
  • Pedagogiske ledere må, i tillegg til sin stilling, gå inn som vikar for styrer, uten at det blir satt inn vikar på avdelingen.
  • Foreldre opplever lite kontakt med de ansatte, da de ikke har tid og foreldre vil da ikke ta de ut av situasjoner hvor de er alene med mange barn, noe som medfører at foreldre ikke får tilbakemelding på barnas barnehagehverdag.
  • Bleieavvendende barn opplever oftere og oftere «uhell», fordi det ikke er voksne nok til å hjelpe dem på do i tide.

Overrasket

Ordfører Johnny Hansen (Ap) gir uttrykk for at han er overrasket over innholdet brevet fra foreldrerepresentantene. Men han tar bekymringen på alvor.

Les også: Har så mye å gjøre at det går ut over barna.

– Vi kan ikke være bekjent av et barnehagetilbud som er for dårlig, sier Hansen til Brønnøysunds Avis.

Oppvekstsjef Knut Johansen i Brønnøy viser overfor avisa til at bekymringen foreldrene gir uttrykk for ikke kommer fram i en foreldreundersøkelse gjennomført i de kommunale barnehagene i høst.

«Barnehagemyndigheten har ifølge oppvekstsjefen ikke mottatt noen klager på de kommunale barnehagene fra foreldrene», skriver oppvekstsjefen i en e-post til avisa.

 Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS