Administrasjonen i Brønnøy kommune vil legge ned Toftsundet barnehage.
Administrasjonen i Brønnøy kommune vil legge ned Toftsundet barnehage.

Kommunen sliter - nå vil de legge ned barnehage

Brønnøy kommune sliter med å få endene til å møtes med nye regler for bemanning. Nå vil de legge ned barnehage. 

Publisert

Fredag i forrige uke ble foreldrene til barna i Toftsundet barnehage innkalt til ekstraordinært møte. Mandag orienterte oppvekstsjef Knut Johansen og oppvekstfaglig konsulent Kjartan Paulsen i Brønnøy kommune foreldrene om at barnehagen vil bli foreslått nedlagt. 

Ifølge foreldrene som var til stede var både økonomi, nye statlige krav til bemanning og pedagoger, barnehagens tilstand og effektivisering av barnehageområdet som helhet nevnt som årsaker til forslaget, skriver Brønnøysunds Avis, som møtte foreldregruppa umiddelbart etter orienteringsmøtet. 

Barnehagen ligger rundt fem kilometer fra Brønnøysund sentrum. Foreldrene forteller til avisen at de i alt 26 barna vil bli flyttet til sentrum. 

Beskjeden ble møtt med både tårer og raseri, og flere av foreldrene avisen har snakket med sier de vil vurdere å flytte fra kommunen. 

FAKTA 

  • Brønnøy kommune vedtok i 2015 å nedbemanne i barnehagene sine for å komme av Robek-lista. 
  • Vedtaket fra kommunestyret innebar at forholdet mellom voksne og barn skulle være 1-4 blant de minste og 1-7 blant de største barna. 
  • Etter at vedtaket ble iverksatt i 2016, har kommunen spart 5,5 millioner kroner på drift av egne barnehager og 4 millioner kroner på tilskudd til private barnehager. Men med skjerpet pedagognorm og innføringen av en bemanningsnorm vil det koste dyrt - økonomisjefen i kommunen anslår at de ekstra utgiftene vil beløpe seg til hele 9,5 millioner kroner. 

– Jeg føler meg snytt. Nå får vi vite i april at barnehagen vår ikke skal være her i august, og det etter at opptaket til barnehagene er gjort. Da føler jeg meg snytt for å velge det alternativet jeg ønsker for ungen min. Nå blir de bare plassert etter kommunens egne kriterier. Det er ikke veldig demokratisk, uttaler FAU-representant Line Ibsen Larsen til avisen.

Rådmannn Pål Trælvik bekrefter til Brønnøysunds Avis at Toftsundet barnehage kan bli nedlagt.

– Totalt er det 83 færre barn i barnehagene i Brønnøy.  Både de private og de kommunale barnehagene har færre barn ved starten av barnehageåret i august. Både færre «store» og små barn. Stort barnekull som går over i skole og færre ettåringer forklarer noe av nedgangen. Vi må da se alle våre barnehager i sammenheng både bemanning og økonomi. Bemanningsnormen og pedagognormen har betydning.  Saken skal på høring, sier rådmannen.

Powered by Labrador CMS