DEBATT

«Jeg er en SUPERHELT! Jeg og alle andre som jobber i barnehager rundt om i vårt landstrakte land,» skriver Marthe-Helene Tørhaug Viken som er barnehagelærer og nå tar videreutdanning i spesialpedagogikk.
«Jeg er en SUPERHELT! Jeg og alle andre som jobber i barnehager rundt om i vårt landstrakte land,» skriver Marthe-Helene Tørhaug Viken som er barnehagelærer og nå tar videreutdanning i spesialpedagogikk.

«Jeg er en superhelt - helt på ordentlig!»

«Tidlig innsats er å være nok voksne med barna der barna er! Å samtale, undre seg, erfare, le, leke, få oppleve vennskap! Det trengs ikke flere mål eller programmer for å forhindre mobbing i barnehagen. Det trengs tid til å LEKE! Og for å ha tid til å leke trengs det flere superhelter i barnehagene,» skriver Marthe-Helene Tørhaug Viken.

Publisert Sist oppdatert

«Det er helt sant – jeg er en superhelt!» Jeg sitter i en samtale med «Espen», en av treåringene på avdelingen min. Denne dagen er det sykdom på avdelingen blant de voksne og jeg føler meg virkelig som en superhelt.

Eller hvert fall behovet for å være en..

For mens vi er full barnegruppe og det er frafall blant de voksne skal jeg fortsatt ha tid til å observere «Per» – han har utfordringer i det sosiale samspillet og vi har bestemt at vi skal sette i gang med observasjon for å finne hvilke tiltak som er aktuelle å sette inn. Jeg skal være sammen med «Anne», «Sofie» og «Klara» – de trenger en voksen nær seg slik at leken ikke ender i konflikt. «Mari» har bæsja og trenger ny bleie, «Ole» kommer inn og syns det er trist med avskjeden til mamma i dag så han trenger en voksen i overgangen.
Jeg og den andre voksne på avdelingen smiler til hverandre og bretter opp ermene. «Ole» blir møtt av en smilende voksen som hjelper han med å åpne vinduet slik at han får vinket til mamma, «Mari» får ny bleie av den andre voksne. «Anne», «Sofie» og «Klara» greier seg noenlunde ok uten en voksen sammen med dem på lekerommet slik at vi får gjort klar tralle og klart til lunsj.

Vi får nok en dag til å gå rundt og vi klager ikke nevneverdig av den grunn. I bakhodet svirrer implementeringen av den nye rammeplanen, fokuset på mobbing i barnehagen, månedsplanen som skal skrives, foreldresamtalene som skal forberedes og jo – observasjonene av «Per». De må jeg finne tid til!

Jeg er en SUPERHELT! Og jeg mener det helt på ordentlig!
Jeg og alle andre som jobber i barnehager rundt om i vårt landstrakte land. Om vi jobber i en privat eller kommunal barnehage, stor eller liten, stor kjede eller foreldre-eid barnehage.

Jeg bretter opp ermene, klager ikke nevneverdig, får uendelig mange ubeskrivelige øyeblikk med Norges neste generasjon og jeg trives godt i jobben min!

Men som Anette Svendsen skrev i en artikkel  på Barnehage.no 24.01.18: «Vi er fortsatt superhelter, men det føles som om noen prøver å stjele kappa vår og selge den på svartebørsen».

Det er på tide å si ifra! Det er på tide at de som styrer hører på det vi har å si!
Tidlig innsats er å være nok voksne med barna der barna er! Å samtale, undre seg, erfare, le, leke, få oppleve vennskap! Det trengs ikke flere mål eller programmer for å forhindre mobbing i barnehagen. Det trengs tid til å LEKE! Og for å ha tid til å leke trengs det flere superhelter i barnehagene.

Powered by Labrador CMS