DEBATT

Barnehagelærer Eirik Wold Falla sine kronikker om livet i barnehagen, slår godt an.
Barnehagelærer Eirik Wold Falla sine kronikker om livet i barnehagen, slår godt an.

Politikerhumor på topp 10

Barnehagelærer Eirik Wold Falla tar i bruk humor for å vise hva som egentlig skjer i barnehagen, og barnehage.no sine lesere elsker det! Sjekk februars mest leste saker her.

Publisert Sist oppdatert

Hva om statsrådene var barnehagebarn?

«08.04 – Monica Mæland viser tydelig misnøye over at det ikke var noen yoghurt i matpakken, hun prøver å stjele Jan Tore Sanner sin Safariyoghurt. Jeg forklarer Mæland at man ikke kan TA andre sin yoghurt. Hun roer seg.»

Barnehagelærer Eirik Wold Falla treffer så det suser i denne kronikken der han beskriver en helt vanlig dag i barnehagen hvor barna er byttet ut med statsråder. Kronikken hans er mest lest i februar:

LES: – En helt vanlig formiddag på jobben!

 

– Gi barna ansvar!

– Glemmer vi å gi barna ansvar når vi tilrettelegger alt for dem, spør Erle Sellevåg og legger seg på en pen andreplass på mest lest-listen.

– Barn skal ikke bestemme hva som er greit og ikke greit å gjøre i en familie. Noen ganger må vi ta treåringen under armen og bære han/hun skrikende gjennom parkeringsplassen og regelrett trykke dem ned i setet sitt. For mamma har bestemt. Punktum, sier Sellevåg og fikk både ris og ros for sin direkte tale.

LES: – Lager vi bomullsbarn?

 

– Man kan jo ikke gå på tur bare for å gå på tur!

– Kan man ikke ta på seg sekken en gang i uka og «bare» gå på tur? Må man ha mål, delmål og «tiltak» på alle turer? spør barnehagelærer Eirik Wold Falla, og dukker dermed opp andre gang på samme liste.

Et trekk som kun barnehagelærer Stian Pedersen har gjort før ham. Barnehage.no sine lesere elsker meninger og Falla treffer spikeren på hodet når han beskriver seks små barn som kastet seg ned i gresset bare ved TANKEN på å gå opp hele den bakken.

LES: Friluftsliv for de minste i barnehagen.

 

– Bli med i leken!

Barnehageguru Kari Pape er bekymret for at voksne leker for lite.

– Dere er de eneste med tre års utdanning i lek. Dere er lekens mestere. Og har du valgt å jobbe med barn, må du finne frem det lekende i deg, sa førskolelærer Kari Pape til applaus fra 220 deltakende barnehageansatte på Kanvas Toddler-konferanse i fjor.

Pape er forfatter og en ettertraktet foredragsholder som alltid framhever barndommens og lekens egenverdi.

LES: Tre myter om barns lek.

 

Bør du bli barnehagelærer?

Er du «flink» med barn og bare ute etter en enkel utdanning?

– Da er du på feil sted, sier barnehagelærerstudent Sondre A. Fjeldseth.

Kronikken hans om hvorfor du IKKE burde bli barnehagelærer ligger på plass nummer fem.

Mange av dem som velger denne utdanningen aner ikke hva de går til, og møter raskt veggen når de ser hva den egentlig innebærer. At den er mer enn det man «ser», skriver studenten.

LES: Derfor skal du bli barnehagelærer - og seks grunner til å la være.

 

For få ansatte

– Blir du ikke sliten? spurte en mamma den 19 år gamle assistenten med ansvar for 16 barn. Da begynte assistenten å gråte.

Forfatter, pedagog og litteraturviter Inger-Lise Køltzow er en gjenganger på mest lest-listen og denne kronikken om bemanningsnorm er på ingen måte ny. Dog er den alltid like aktuell.

– Kunnskapsministeren forventer økt kvalitet, uten at han sikrer voksentetthet, skriver Køltzow og plasserer ansvaret der hun mener det hører hjemme.

LES: – Bemanningsnorm nå!

 

Voksenomsorg

Barnehagelærer Stian Pedersens kronikker om barn blir svært godt mottatt. Denne gangen har han tatt voksenkappen på og minner de ansatte på at de må ta vare på seg selv først, før de kan ta vare på barna.

– Vær der for barna, men pass på å ta vare på deg selv også, oppfordrer, Pedersen.

LES: – Lille speil på veggen der.

 

Barnas stemme

Stian Pedersen følger seg selv hakk i hæl med kronikken som satte barnehage.no på hodet da den sto på trykk første gang. I denne kronikken setter han ord på en toårings tanker og følelser.

– Jeg vet at jeg etterpå må sitte rolig ved frokostbordet. Men om jeg tuller og ler er vel ikke så farlig? Jeg hører at du sier at jeg må spise opp brødskiva. Men hvorfor? spør toåringen.

LES: En stille bønn fra en toåring.

 

Lærer via tull og tøys

Læreboka «Småbarnspedagogikkens komplekse komposisjoner» er en etterlengtet utgivelse i barnehagesektoren. Dosent i pedagogikk ved Høgskolen i Østfold Ninni Sandvik lanserte boka i februar og håper den vil utfordre de rådende forestillingene om de yngste.

– Tull og tøys er helt nødvendig, påpeker hun.

LES: – Tull og tøys er helt nødvendig for at små barn skal lære.

 

– Kan DU ha en dårlig dag på jobben?

Eirik Wold Falla sniker seg inn med det tredje bidraget på mest lest-lista. I denne kronikken spør han deg som foreldre hva som er viktigst for deg?

– Som forelder i en travel hverdag, har jeg flere ganger tatt meg selv i å ta barnehagen og de ansatte der litt for gitt, skriver Falla.

LES: De ansatte i barnehagen.

Powered by Labrador CMS