Tore Tverbakk er barnehage- og skolesjef i Bodø kommune. Bildet er tatt i en annen sammenheng.
Tore Tverbakk er barnehage- og skolesjef i Bodø kommune. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

– Vi har kritisk mangel på mannskap. Dette er et rop om hjelp

Det er knapt en vikar å oppdrive til Bodøs barnehager og skoler, skriver Avisa Nordland.

Publisert

– Vi har kritisk mangel på mannskap. Dette er et rop om hjelp, sier barnehage- og skolesjef Tore Tverbakk, til samme avis.

Det som sjelden eller aldri skjedde før, er blitt ganske vanlig. Mandag var det Mørkvedbukta barnehage som måtte stenge før tida, ifølge AN (krever abonnement).

Ikke opplevd maken

Tverbakk forteller at han aldri opplevd en tørke som denne. Det mangler folk til både faste stillinger og vikariater av ulik varighet. Kombinasjonen av høyt sykefravær, stramt arbeidsmarked og mangel på kvalifiserte folk gjør situasjonen vanskelig.

Mandag gikk han sammen med tillitsvalgte ut for å appellere til alle som kan bistå. Barnehagelærere, assistenter og fagarbeidere i andre jobber oppfordres til å ta en runde med seg selv og vurdere noen av alle stillingsannonsene som ligger ute på kommunens hjemmeside.

Barnehage- og skolesjefen ber også om raushet fra foreldre som opplever at de noen ganger må hente barna tidligere i barnehagen.

– På samme måten som det skjer at ferga eller bussen ikke går, skjer det av og til at barnehagene må stenge. Det er ikke fordi vi ønsker det, sier Tverbakk til AN.

Bergen og Hammerfest

Også fra andre kanter av landet rapporteres det om vikarmangel. «Barnehagene sliter mer enn noen gang», skrev Bergensavisen fredag (krever abonnement).

– Vikarbyråene klarer ikke å levere nok folk. Det har aldri vært så stor mangel på vikarer eller så høyt sykefravær noen gang som nå, uttalte direktør i Etat for barnehage Mimi Bjerkestrand til BA.

Med unntak av februar i fjor, da koronapandemien satte sterkt preg på statistikken, har ikke kommunale barnehager i Bergen hatt flere uløste vikaroppdrag, enn i januar i år.

Mandag meldte Hammerfest kommune følgende i en artikkel på sine nettsider: «Det sitter langt inne for en barnehage å skulle stenge eller redusere tilbudet, men noen ganger har vi ikke noe annet valg når det ikke er mange nok på jobb til å holde åpent». Kommunen beklager ulempene, og forsikrer at det jobbes hardt, både med å løse det akutte problemet, og med å få tak i flere folk på lang sikt.

Powered by Labrador CMS