DEBATT

Ikke alle barnehagelærere får brukt seg selv og får nok tid sammen med barna fordi andre strukturelle forhold ved barnehagekvalitet som er utenfor deres kontroll, mangler.
Ikke alle barnehagelærere får brukt seg selv og får nok tid sammen med barna fordi andre strukturelle forhold ved barnehagekvalitet som er utenfor deres kontroll, mangler.

Dette fikk dere til å klikke i mai

Barnehagelærer Stian Pedersen gjør det igjen og ligger på topp ti-listen med hele tre kronikker.

Publisert Sist oppdatert

– Blir du ikke sliten? spurte en mamma den 19 år gamle assistenten med ansvar for 16 barn. Da begynte assistenten å gråte.

Pedagog Inger-Lise Køltzow mener nok er nok. Barnehagesektoren trenger bemanningsnorm nå, og ikke om fem år.

– Det er frustrasjon blant ansatte i barnehagene. De opplever urettferdighet på vegne av seg selv og barna. Det er fordi antall voksne per barn varierer fra kommune til kommune. Flere barnehager har mange barn og få voksne. Det er ingen utsikter til bedring – før i 2020, da en etterlengtet bemanningsnorm skal komme. Da er alle barna som går i barnehage i dag, selv ettåringene, i skolen, sier Køltzow.

Køltzows appell til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er mest lest på barnehage.no i mai.

Rett i hjerterota

– Du får ikke leke mer med Erik! sa de voksne. Den natten gråt han seg i søvn.

Pedagogisk leder i Trollskogen barnehage, Stian Pedersen skrev en kronikk som traff rett i hjerterota og utløste et skred av delinger og kommentarer. Ikke et øye var tørt og måten Pedersen beskriver de voksnes ubetenksomhet, er sterk lesning.

Kronikken traff som nest mest leste sak på barnehage.no i mai.

Det farlige stresset

Følelsen av å ikke strekke til kan gi farlig stress, mener forsker Asbjørn Grimsmo ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning.

– Dersom arbeidsdagen krever at du må yte 100 prosent, så skal det kanskje ikke mer til enn at du hangler litt før du definerer deg som for syk til å gå på jobb, sier forskeren og treffer en streng i praksisfeltet.

Barn, ikke hunder

Pensjonert barnehagelærer Hans Inge Knudsen, vil nanny-metoder og «hundeoppdragelse» til livs i denne artikkelen fra i fjor. At den ligger som nummer fire på mais topp ti-liste, viser bare at godt stoff ikke går ut på dato.

– Det handler om at barn og voksne er likeverdige. Ikke på den måten at barna skal bestemme alt. For det er det de voksne skal gjøre. Men barna har like mye rett som voksne til å definere seg selv uten å bli pådyttet og ta ansvar for de voksnes følelser, sier trebarnsfaren.

Nære relasjoner avjgørende

– Små barn er helt avhengig av å knytte gode relasjoner til de voksne i barnehagen for å kunne utvikle seg og lære, mener professor i pedagogikk ved NTNU, May Britt Drugli.

En uttalelse dere ut i fra lesertallene er rørende enig i.

– Store befolkningsstudier viser at relasjonskvalitet har sammenheng med dødelighet i befolkningen. Grupper som lever med dårlige relasjoner til sine nærmeste har på gruppenivå høyere dødelighet enn mennesker som lever i gode, nære, sosiale relasjoner, sier hun.

Artikkelen er nummer fem på barnehage.no sin topp ti-liste i mai.

Treåringen

Barnehagelærer Stien Pedersen gjør det igjen. Og leserne elsker det. Kronikken om treåringen ble nummer seks i mai, selv om den er fra tidligere i år.

Barnehagelærer Stian Pedersen ber om tålmodighet på vegne av treåringen og minner foreldre og ansatte på at atferden kan være annerledes hjemme og i barnehagen.

Tar foreldrene ut

Ut er det nye inn ogtiden da foreldre motvillig møter opp til obligatoriske foreldremøter i barnehagen, er forbi.

Ervika Læringsverkstedet barnehage er en friluftsbarnehage, så hvorfor ikke gjøre det de kan best? Å dra på tur. Å ha foreldremøtene ute, har vært en ubetinget suksess og er den mest leste sak nummer sju.

Kongen av kronikker

Barnehagelærer Stian Pedersen er kongen av kronikker i mai og selv de eldre bidragene blir like godt lest som de nye. Han ligger på lista med bidrag nummer tre der han setter ord på fireåringens undring.

En fireårings spørretrang kan drive enhver til vanvidd. Men tar du deg tid til å svare, vil det være vel verdt jobben, er budskapet.

Taler foreldresaken

Alle foreldre må bli hørt, ikke bare de ressurssterke.

Det er Foreldreutvalget for Barnehagers (FUB) budskap. Foreldresamarbeidet er viktig for barnets trivsel. Likevel mottar FUB ofte henvendelser fra foreldre som ikke føler seg sett og hørt av barnehagen, noe som igjen går ut over barnet.

Nyttig informasjon som troner som nummer ni på lista.

Verdens sunneste barn

– Målet er verdens sunneste barn, sier grunnleggeren av Akademiet for personlig trening, Espen Arntzen og tilbyr gratis kostholdsutdanning til alle landets barnehager.

– Vi ønsker å gjøre en forskjell og hvor når vi så å si alle barn i Norge? Jo, i barnehagen, sier Arntzen og er mest lest sak nummer ti.

Powered by Labrador CMS