– Barna har hatt det utrolig gøy med å etterforske gulrotmysteriet når de har vært på tur, sier daglig leder Margrethe Håland i Lundehagen FUS barnehage.
– Barna har hatt det utrolig gøy med å etterforske gulrotmysteriet når de har vært på tur, sier daglig leder Margrethe Håland i Lundehagen FUS barnehage.

Fant mystiske gulrotrester langs veien - barnehagebarna er på saken

Siden i fjor høst er det ett mysterium som har opptatt barna i Lundehagen FUS barnehage i Sandnes: Hvor kommer de fra, gulrotrestene de stadig finner når de går på tur?

Publisert

Det hele startet med at noen av førskolebarna en dag i september oppdaget at det lå gulrøtter strødd langs veien fra barnehagen til idrettsparken. Og dette var ikke et engangstilfelle. Barna fant gulrotrester på den samme strekningen flere ganger når de gikk tur i området.

Dette vekket barnas nysgjerrighet.

Hvorfor lå gulrøttene der?

Noen av gulrøttene var spist på, noen var små, noen store, noen gamle og noen nye.

Det ble et mysterium førskolebarna i Lundehagen FUS barnehage bare måtte løse.

Hvem står bak?

– Helt siden i fjor høst har barna vist stor interesse for detektivarbeid. Og de ansatte har spunnet videre på barnas interesse for spenning og mysterier og gitt næring til denne interessen, blant annet ved å lese fra Jørn Lier Horsts detektivbøker om Detektivbyrå nr. 2, sier daglig leder i barnehagen, Margrethe Håland.

Barna har hatt flere teorier om hvordan gulrøttene havnet på veien. De har også spurt naboer, turgåere og andre folk de har møtt om de har sett noe for å forsøke å komme til bunns i mysteriet.

Barna har hatt mange ulike teorier for hvordan gulrøttene havnet på veien. Kan det være en kaninfamilie løs i området? Eller kanskje en bonde har mistet gulrøttene når han har kjørt med tilhenger?
Barna har hatt mange ulike teorier for hvordan gulrøttene havnet på veien. Kan det være en kaninfamilie løs i området? Eller kanskje en bonde har mistet gulrøttene når han har kjørt med tilhenger?

– Det har vært mye undring. Barna har tenkt at det kan være en kaninfamilie løs her i bydelen og de har lett i busker og kratt for å se etter kaniner.

– Siden gulrøttene lå spredt utover en ganske lang strekning begynte barna etter hvert å snakke om at det kunne være en bonde som hadde kjørt med en tilhenger med gulrøtter og at noen av gulrøttene hadde falt av hengeren. De har også vært inne på tanken om at det kunne være påskeharen som sto bak, forteller Håland.

Hang opp lapper i nærområdet

I felleskap laget førskolebarna og personalet en etterlysningslapp som de hang opp flere steder i nærområdet.

Historien om gulrøttene ble fortalt til alle der lappen ble hengt opp, både på helsestasjonen, i matvarebutikker, bakeriet, tannlegekontoret, på Fotballfritidsordningen og i barnehagen.

– Barna har vært med på å bestemme hvor vi skal gå tur for å kunne finne ut mer om gulrøttene. Og de har forsøkt å følge sporene for å komme til bunns i mysteriet. Nå er teorien om at en bonde skal ha mistet gulrøttene fra en tilhenger svekket fordi barna har funnet ut at gulrøttene ligger på et sted som ikke stemmer overens med veien bonden kjører, forteller Håland.

Barna har hengt opp etterlysningslapper flere steder i nærområdet, blant annet i matvarebutikkene.
Barna har hengt opp etterlysningslapper flere steder i nærområdet, blant annet i matvarebutikkene.

Styrkede vennskapsbånd

Gulrotmysteriet har vært et fellesprosjekt som har involvert alle barna i førskolegruppa siden i fjor høst, og på Barnehagedagen 2019 ble de tildelt FUS-barnehagenes egen Hverdagsmagipris for prosjektet.

– Det å ha et felles fokus bidrar til å skape sterkere bånd mellom barna. Felles opplevelser har gitt barna spennende og lekne dager med masse glede og humor. Noen av barna våre er flerspråklige og de har fått en felles forståelse omkring temaet detektivarbeid og mysterier, som har inkludert dem enda mer med jevnaldrende og på den måten styrket vennskapsbåndene, forteller Håland.

Forsvant og kom tilbake

– Har lappene dere har hengt opp gitt resultat?

– Vi fikk inn noen forskjellige svar, men mysteriet er enda ikke oppklart, forteller Håland.

– Det som var veldig mystisk var at alle gulrøttene forsvant fra veien én uke etter at vi hadde hengt opp lappene. Barna lurte veldig på hva som hadde skjedd.

I forrige uke var det ny utvikling i saken, forteller Håland.

– Nå er gulrøttene tilbake igjen. Forrige torsdag fant barna nok en gang masse gulrotrester langs den samme veien, sier hun.

Dermed fortsetter etterforskningsarbeidet.

– Barna har hatt det utrolig gøy med å etterforske dette når de har vært på tur. Og de er veldig spente på om de klarer å finne en løsning på gulrotmysteriet, avslutter Håland.

Powered by Labrador CMS