DEBATT

Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken 'Vondt i magen'.
Erle Sellevåg er pedagog og kronikør, og medforfatter av boken "Vondt i magen".

Vi lover deg – i 2017

Snart står vi foran et nytt år – 2017. Mange har sine forsetter klar. Og for oss som jobber i barnehage, så gjelder det samme som før. Vi lover – men med vår lovnad kommer ønsker, de må vi få si høyt.

Publisert Sist oppdatert

Du som jobber i barnehage, du som legger din sjel i en jobb som ikke lønner særlig tilfredsstillende og ei heller byr på en rolig forutsigbar hverdag; men du elsker jobben din, og dette på grunn av små personer du omgås med hver dag; ingen betaling kan måle seg med glade, trygge barn som får være seg selv hundre prosent.

Så, i 2017 lover vi våre søte små å fremdeles tilby trygge fang, fremdeles se og anerkjenne hvert enkelt barn og deres foresatte. Vi lover å fremdeles legge til rette for lek, glede, gode læringsmiljø, spennende samlinger. Vi lover å tørke tårer, klemme, vise vei, undre, støtte. Vi legger til rette for læring; matematikk, former, eventyr, leselyst, finmotoriske aktiviteter, konstruksjon, IKT, grovmotoriske aktiviteter, sansestimulerende aktiviteter – listen fortsetter og alt dette klarer vi til og med å lure inn i lek. For det er der magien skjer; gjennom det lekende barnet.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Vi lover å hjelpe når treåringen har det tøft med å balansere sine egne følelser og dermed slenger seg ned på gulvet for å unngå å kle på seg. Da er vi der; vi setter ord på følelsene, vi hjelper til, vi forstår, selv om femten andre barn trenger oss på samme tid.

Vi lover å være der når femåringen strever med en bestemor som har gått bort. Vi går i dialog med foreldre, vi prøver å forstå graden av sorg barnet befinner seg i, vi vil være der som støtte.

Vi lover å være der når ettåringen skal begynne i barnehage for første gang. Vi prioriterer stabilitet, ro og tilstedeværelse. Vi trenger ikke pause disse dagene, for vi vil ikke at barnet skal bli lei seg om vi går. Vi er der, vi betrygger, vi tilrettelegger, vi informerer, vi bygger relasjoner. Vi vier tid, vi legger hele oss i at barnet skal få en god start.

Vi lover å være der når toåringen ønsker å slutte med bleie. Vi oppmuntrer, vi venter, vi lar barnet få all den tid han/hun trenger, vi jubler når det kommer en dråpe i toalettskålen. Hurra!

Vi lover å være der når to fireåringer blir uvenner. Vi snakker med barna, vi veileder, vi oppmuntrer til dialog, vi støtter barna i konfliktløsing, vi legger til rette for at barna skal komme inn i god lek igjen. Men så klart, vi anerkjenner følelsene, vi er nede på deres nivå. For å være sint er da vel ingen uting? Vi lover det er plass til det og.

Vi lover å sette barna først, selv om vi er slitne. Selv om flere i personalet er syk og vi har stått alene i en slitsom situasjon noen dager, da står vi støtt, vi er der. Vi vet det er viktig. Takknemlighet det er vi ikke så nøye på.

Men med alt dette vi lover. For vi vet vi kan love for det ligger i vår natur, man kan ikke jobbe i barnehage uten å yte omsorg, oppmuntre, anerkjenne, støtte, lære, undre og så videre. Med alt dette kommer det et ønske for 2017. Et ønske om å strekke til. Og med dette, menes det flere voksne i ansattgruppene rundt om i alle barnehager i landet, høy pedagogtetthet i kombinasjon med pedagogiske medarbeidere som verdsettes for den viktige jobben de gjør. Vi ønsker en regjering som anerkjenner viktigheten av jobben man gjør i barnehagen. Anerkjenner den forebyggende effekten vi kan ha for barn videre i livet, viktigheten av tidlig innsats.

God jul og godt nyttår.

På bloggen enpedagogstanker kan du lese flere av Erle Sellevågs kommentarer.

Har du meninger om Sellevågs kronikk eller noe på hjertet selv? Del i kommentarfeltet under eller send til oss på red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS