Andelen barn med barnehageplass er fortsatt økende.
Andelen barn med barnehageplass er fortsatt økende.

Barn og voksne lærer bedre etter en god natts søvn viser ny forskning

Søvn er nødvendig for læring. Nå har forskere funnet et nettverk som sørger for at hjerneområdene snakker bedre sammen morgenen etter.

Publisert Sist oppdatert

En gruppe forskere har undersøkt innlæring av motoriske ferdigheter, som det å lære å spille piano. De visste for eksempel at søvn gjør begynnende pianister bedre i stand til å spille.

De hadde også sett at et område i den framre delen av hjernen, putamen, var mer aktivt hos dem som hadde sovet enn dem som holdt seg våkne før øvelsen.

Men de hadde ikke oversikt over hvordan ulike deler av hjernen kommuniserte med hverandre, og om det var en bedre “samtale” etter soving. Deltakerne i forsøket skulle lære nye fingerbevegelser til bruk på et piano.

En gruppe fikk gjøre øvelsen morgenen etter en natts søvn. Den andre lærte fingerbevegelsene om ettermiddagen, etter å ha vært våkne en dag.

Forskerne skannet hjernene deres og så på hva slags aktivitet det var. Det viste seg at det er ett nettverk som er særlig aktivt etter at vi har sovet.

Det er det corticostratiale nettverket, som knytter sammen flere områder av hjernen under hjernebarken. Det ble ikke samme aktivitet i dette nettverket hos dem som hadde vært våkne. De som hadde fått sove først, klarte også mer av pianotimen. Forskerne tror studien er et skritt på veien mot bedre å forstå det som skjer når vi sover.

Powered by Labrador CMS