Drammen har mange barnehager. For mange, ifølge kommuneadministrasjonen. Skjermknips fra barnehagefakta.no.
Drammen har mange barnehager. For mange, ifølge kommuneadministrasjonen. Skjermknips fra barnehagefakta.no.

Drammen skal spare 120 millioner kroner. 10 barnehager står øverst på kuttlista

Rådmannen mener at en mer effektiv barnehagestruktur, med større barnehager, gir rom for innsparinger på ledelse og drift av bygninger.

Publisert

Politikerne i Drammen har vedtatt at kommunen skal spare 120 millioner kroner i perioden 2023 til 2026.

Det skriver Drammens Tidende (krever innlogging).

Etter å ha gjennomgått kommunens drift, har rådmannen lagt fram ei liste over hvor det er mulig å slanke budsjettet.

Øverst:

  • Legge ned ti barnehager: 23 millioner kroner.
  • Fjerne gratisplasser i barnehager (lokal moderasjonsordning): 12 millioner kroner.

Det understrekes at lista er foreløpig, og skal drøftes av politikerne før rådmannen kommer med sitt endelige forslag, og økonomiplanen skal vedtas i desember.

Men, rådmannen mener at en mer effektiv barnehagestruktur, med større barnehager, gir rom for innsparinger på ledelse og drift av bygninger.

- Vi har synliggjort mulige tiltak innenfor barnehagesektoren som kan frigjøre 35 millioner. Nedleggelse av kommunale barnehager lar seg ikke realisere i løpet av kommende år, men vil være mulig på lengre sikt. Det er også svært foreløpige beregninger, og det vil skje en videre kvalitetssikring av tiltaket, skriver kommunalsjef for barnehage og skole, Thomas Larsen Sola, i en e-post til Drammens Tidende.

Han viser også til at han tidligere har signalisert at kommunen har en utfordring med mange små enheter, «som skaper lite robusthet og er økonomisk utfordrende».

Formannskapet i Drammen skal senere i måneden samles til budsjettseminar, der innsparingene skal diskuteres.

- Vi må ned på et driftsnivå som er lavere enn i dag, men jeg håper at vi ikke behøver å spare inn så mye som er skissert i denne saken. Det er heller ikke sikkert at det er mulig å spare inn så mye, for Drammen kommune drives allerede effektivt, sier rådmann Elisabeth Enger til Drammens Tidende.

Med til historien hører det at Drammen kommune i vinter tross store protester besluttet å legge ned tre barnehager. Måneder senere ble det klart at kommunen måtte opprette to nye barnehager, som følge av flyktningsituasjonen.

Les mer: Legger ned tre barnehager. Samme begrunnelse går igjen

Powered by Labrador CMS