Spydeberg kommune søker løsning i samarbeid med naboen Askim. Foto: Googlemaps

Mangler plasser – vurderer å sende barn til nabokommunen

Spydeberg kommune har større tilflytting av barnefamilier enn det er tatt høyde for i budsjettene.

Publisert

Smaalenenes Avis skriver at foreldrene til cirka 20 barn har fått avslag på søknad om barnehageplass.

– Vi oppfyller alle kriterier. Jeg ble veldig skuffet da vi fikk beskjed om at det var mulighet for at vi ikke får barnehageplass i det hele tatt. Da vi fikk avslaget i posten kunne det nesten se ut som at vi heller ikke har krav på det, men det har vi jo, sier småbarnsmor Therese Färnström til avisa.

Ordfører garanterer løsning

Kommunalsjef May Kirsti Heggelund vil overfor Smaalenenes Avis ikke garantere noen løsning for dem det gjelder. Men overfor barnehage.no gjør ordfører Petter Schou (H) det.

Ordføreren innrømmer at Spydeberg kan få problemer med å oppfylle sine egne ambisjoner om minst fire opptak i året. Men han vil forsikre om at alle barn som har krav på det, skal få barnehageplass i august.

- Dette har de krav på etter loven. Og for oss er ikke loven veilendende. Dessuten er det viktig for oss at barnefamilier skal føle seg trygge på at Spydeberg er en barnevennlig kommune, sier Schou.

Vekst i antall barnefamilier

Spydeberg er en kommune med stor vekst i antall barnefamilier. Ordføreren sier at det er et typisk sted for folk å flytte når barn nummer to kommer og man vil over i rekkehus eller enebolig uten at boligprisene tar knekken på familieøkonomien.

Det siste året har veksten vært større enn det som ble tatt høyde for da budsjettene for 2018 ble spikret.

Derfor står det fortsatt en avdeling uåpnet i Blomsterenga barnehage som sto ferdig i 2012.

Å skulle åpne den i august, vil by på visse utfordringer: Kostnadene som ikke er inne i budsjettet er på 2,3 millioner kroner brutto. Og så kan det bli vanskelig å få ansatt nok kvalifisert folk på kort varsel.

I møte med naboen

Mandag har ordfører Petter Schou vært i møte med nabokommunen Askim for å prøve å finne en løsning på problemet.

Løsningen kan enten bli å sende barn til Rom barnehage, som ligger i Askim, men som ifølge Schou bare er fire minutter unna Spydeberg sentrum med bil. Et alternativ er midlertidig å overta ansatte fra Askim og åpne den tomme avdelingen i den kommunale barnehagen i Spydeberg.

- Det er naturlig for oss å søke samarbeid med naboen. Snart er vi i én kommune uansett, sier ordfører Petter Schou og sikter til at nåværende Askim, Eidsberg, Trøgstad, Spydeberg og Hobøl kommuner fra 1. januar 2020 blir til Indre Østfold kommune.

- Flinkere til å planlegge

Ordføreren føler seg trygg på at man skal komme fram til en løsning som både kommunene og familiene vil bli fornøyde med.

- Så må vi ta lærdom av denne saken og bli litt flinkere til å planlegge. Kanskje må vi i løpet av kort tid gjøre ytterligere utvidelser av barnehagekapasiteten, sier han.

Powered by Labrador CMS