Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Varsler krav om 10 millioner fra fire barnehager i Ålesund

Ålesund kommune vil holde tilbake tilskudd på 5,9 millioner kroner og kreve tilbakebetalt 3,5 millioner kroner etter utvidet økonomisk tilsyn. Advokaten til tre av barnehagene mener kommunen tolker loven feil.

Publisert Sist oppdatert

Det var i fjor høst det ble kjent at Ålesund kommune mistenkte at flere private barnehager i kommunen drev i strid med bestemmelsen i barnehageloven.

Ett år senere har kommunen gjennomført utvidet tilsyn i seks barnehager, skriver Utdanningsnytt. Fire av disse vil få varsel om tilbakebetaling av tilskudd, eller at tilskudd for 2018 vil bli holdt tilbake.

Blant de lovbruddene Ålesund kommune mener å ha avdekket er:

  • Lederlønninger som er høyere enn det som anses som rimelig.
  • Lån fra et barnehageselskap til en eier.
  • Regnskapsførte kostnader som ikke er direkte knyttet til godkjent barnehagedrift.

– Vi kommer til å sende ut krav til de barnehagene det gjelder. Det vil bli anledning til å klage på vedtakene, og da er det opp til Fylkesmannen å avgjøre eventuelle klager, sier kommunalsjef for oppvekst i Ålesund kommune, Bjørn Ivar Rødal, til Utdanningsnytt.

Advokatfirmaet Judicia representerer tre av barnehagene. Overfor barnehage.no sier advokat og partner Håkon Rasmussen at de må få inngitt skikkelige merknader overfor kommunen før han vil kommentere det konkrete innholdet i saken.

– De vi kan si på dette tidspunktet, er at vi særlig bestrider den rettslige forståelsen av bestemmelsen i barnehagelovens paragraf 14 a som kommunen har anvendt, sier advokat Håkon Rasmussen til barnehage.no.

Den nevnte paragrafen regulerer krav til bruk av offentlige midler og foreldrebetaling i ikke-kommunale barnehager.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS