Ordfører Hilde Nyvoll (Ap) var blant de som stemte for.

Vil gi 20.000 kroner til barnehagelærere som tar språkutdanning

Politikere i Nordreisa vil motivere elever og lærere til å lære kvensk.

Publisert Sist oppdatert

 Det skriver lokalavisa Framtid i Nord (krever abonnement).

I artikkelen framgår i alle fall at flertallet ønsker at flere barn og unge i kommunen skal lære seg kvensk eller norskfinsk språk og kultur.

Pakke med flere tiltak

Det refereres til et møte i formannskapet i slutten av januar, der følgende ble vedtatt:

Lærere eller barnehagelærere som tar 30 studiepoeng i kvensk eller finsk, får 20.000 kroner. Forutsatt at vedkommende er fast ansatt i skole eller barnehage i kommunen, og binder seg i tre år.

Dessuten skal elever fra Nordreisa som tar kvensk eller finsk på videregående, få et stipend på 3500 kroner i året. Har elevene hatt et av disse som andrespråk hele ungdomstrinnet i tillegg, får de stipend på 7000 kroner.

- Hvis dette kan være med på å øke motivasjonen for ungdom til å ta kvensk eller finsk, synes jeg vi skal teste det ut i hvert fall, sa ordfører Hilde Nyvoll (Ap), ifølge Framtid i Nord. Hun var én av fem som stemte for.

Det skal også etableres en prøveordning med «språkbad», etter mønster fra Kåfjord kommune, for foresatte med barn som har kvensk- eller finskopplæring.

Var ikke enstemmige

Men ikke alle var enige.

- Per i dag er det ingen som har kvensk som morsmål. Samisk er noe annet, det er et levende språk, kvensk er det ikke, sa Karl-Gunnar Skjønsfjell (H) som etter hva lokalavisa skriver var en av to som stemte imot. Den andre var INPs representant.

Saken skal opp i kommunestyret 8. februar.

I saksutredningen pekes det på Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport fra 2023, som viser at «fornorskingspolitikken har hatt alvorlige konsekvenser for skogfinners, kveners/norskfinners og samers mulighet til fortsatt å eksistere som egne etniske grupper. Fornorsking i form av tap av språk og kultur har over lang tid ført til at skogfinnenes, samenes og kvenenes kultur er hardt presset. En slik utvikling er særlig alvorlig ettersom Norge har et særskilt folkerettslig ansvar overfor samene, kvenene/norskfinnene og skogfinnene».

Språk svært sentralt

Og videre at: «Offentlige institusjoner i alle samfunnssektorer og på alle forvaltningsnivåer bør vurdere hvordan de kan bidra til forsoning, i lys av de funn denne rapporten dokumenterer.»

Fra administrasjonens side poengteres det at språk står svært sentralt blant foreslåtte tiltak for å rette opp og skape forsoning.

Til slutt kommer følgende redegjørelse:

«Det er få nålevende i Nord-Troms som behersker kvensk, og svært få barn og unge som får opplæring i språket. På den andre sida vekker Kventeateret og andre kulturmønstringer stor entusiasme og interesse. Det er nødvendig og i kommunen sine interesser, å ivareta våre språklige og kulturelle røtter, sjøl om en må forvente en betydelig større innsats fra nasjonal og regionale myndigheter for å ivareta Norges folkerettslige forpliktelser.»

PS: Nordreisa ble kåret til landets beste barnehagekommune i 2021.

Powered by Labrador CMS