Stor stas for blomsterbarna Markus og Nora da de fikk overrekke kronprinsessen blomsterbukett med bling som aldri visner.
Stor stas for blomsterbarna Markus og Nora da de fikk overrekke kronprinsessen blomsterbukett med bling som aldri visner.

Barnehagedagen 2015 med royal vri

Barna i Steinrøysa barnehage feiret barnehagedagen 2015 med å lage en suppe en prinsesse verdig. En kronprinsesse, til og med.

Publisert Sist oppdatert

I dag feirer Barnehagedagen ti år, og aldri før har så mange barnehager deltatt. I følge Ellisiv Solskinnsbakken i Fagforbundet, har i underkant av 2000 barnehager bestilt materiell i anledning dagen, som har «Vi vil ut!» som motto.

Og da regner man ikke med alle som markerer dagen i egen regi.

Og det passer jo spesielt godt i Friluftslivet år og alt. Og hva er vel da bedre enn å markere dagen sammen med uteglade barn fra Steinrøysa barnehage i Nittedal, Friluftlivets år sin ambassadør, kokk Andreas Viestad og kona til friluftlivets høye beskytter. Beskytteren selv, altså Kronprins Haakon Magnus, kunne ikke komme. Men det gjorde ikke noe, for kronprinsesse Mette Marit var også hjertelig velkommen på suppe og pesto, som barna selvfølgelig hadde laget selv i regi av Viestad og Geitmyra Matkultursenter i Oslo.

Ti tøffe turtips

Det er Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Foreldreutvalget for barnehager (FUB) som står bak arrangementet.

Nittedalsbarna med styrer Tone S. Holme i spissen, har i god tid før dagen forberedt sine «Ti tøffe turtips» som de har skrevet ned på fin plakat som blir overrekt prinsessen, som blir veldig glad for de gode tipsene.

- For jeg har jo to hunder og de må ut på tur hver dag. Også liker jeg godt og gå ut i skogen for å plukke bær, sier kronprinsessen til de spente barna.

Hønekona som ble suppe

For Viestad er det flott å få ta i mot så mange gjester på Barnehagedagen, og han lar barna hilse på hønene og sjefen sjøl, hanen Lars.

- Lars hadde en kone, skjønner dere. Men hun hadde en klump på foten og det viste seg at den beste behandlingen for henne var å bli suppe. Så det er henne vi lager suppe på i dag, forklarer kokken og ser etter reaksjoner hos barna.

Det kommer ingen. Det viser seg at nittedalsbarna synes det er helt naturlig at hønekoner blir til suppe, og fem år gamle Kristian nynner en liten vise om at «nå er dere blitt til pizza». For sånn er livet og sånn er det.

Trenger ikke gå langt

FUB-leder Marie Skinstad-Jansen er veldig fornøyd med arrangementet.

- Her er vi i naturen midt i Oslo. Man trenger ikke dra så langt for å være på tur, sier den ferske FUB-lederen, og får støtte i Viestad.

- Og vi trenger heller ikke dra så langt for å finne noe vi kan spise i naturen. Høna var jo rett rundt hjørnet og vi fant løkurt og brennesle tidligere. Vi brant oss ikke på den, gjorde vi vel?

- Neeei, roper barna.

Barnehagenes nasjonaldag

Det blir også tid til noen spørsmål til kronprinsesse Mette Marit og det er ikke lite barna lurer på.

- Plukker du sopp? Hvor mange kjoler har du? Hva leker du på tur? Hvor går du? Går du på ski da?

Kronprinsessen svarer godt for seg og blir belønnet med en sang som hun synes er så fin, at hun ber om en til.

Og før barna skal ta fatt på turen tilbake til Nittedal, er det rom for noen tanker rundt dagen de på en fin måte har vært med på å markere.

- Barnehagedagen er barnehagenes nasjonaldag! sier Kristian (5).

Og det er den jo.

Her er Steinrøysa barnehages «Ti tøffe turtips»:

  • Forskertur i barnehagen
  • Året rundt i Andedammen
  • Tur til lavvoen vår
  • Sporturer
  • Ski- og aketurer
  • Miljøstasjoner
  • Langtur til Ørfiske
  • Plukk- og spiseturer
  • Samleturer
  • Leketurer
Powered by Labrador CMS