Små Barnehager AS har saksøkt de tidligere eierne av dette bygget etter et branntilsyn i fjor.
Små Barnehager AS har saksøkt de tidligere eierne av dette bygget etter et branntilsyn i fjor.

Har vært barnehage i kjelleren siden 1990 - i fjor satte tilsynet ned foten

Etter et branntilsyn fikk barnehagen beskjed om at barnehagedriften i kjelleren var ulovlig. Nå er de tidligere eierne saksøkt. 

Publisert

Det er Haugesunds Avis som omtaler saken i forbindelse med at den ble behandlet i Haugaland og Sunnhordland tingrett forrige uke (saken krever abonnement.)

Ifølge avisen har det vært barnehagedrift i Breidablikgata 63 like nord for Haugesund sentrum siden 1990. I 2009 tok Gerd Lilly Eikeset og hennes avdøde ektemann over lokalene og startet sin andre barnehage der i 2009. Ved inngangen til 2016 tok Små Barnehager AS over, og har drevet i bygget siden. 

Men etter et branntilsyn i februar 2023 fikk dagens drivere et brev fra Haugesund kommune. Der sto det at de hadde fått opplyst at kjelleren var i bruk som barnehage, og at bruken ble vurdert å være ulovlig. Barnehagen fikk også beskjed om å slutte å bruke kjelleren som barnehage innen 1. november i fjor. 

Nå har Små Barnehager saksøkt Eikeset for å ha solgt dem en eiendom med store mangler. Hvis barnehagen ikke kan bruke kjelleren, men bare første etasje i bygget, vil det få store konsekvenser: 

– Da må vi redusere dagens kapasitet fra 12 små og 18 store barn, til 7 små og 9 store barn. Det vil innebære en inntektsreduksjon fra 6,9 millioner til 3,6, nesten en halvering, forklarte styreleder Geir Albertsen i retten, ifølge avisen.

Til nå skal selskapet ha brukt rundt 600 000 kroner på saken, og en eventuell oppgradering av andre etasje vil komme på rundt 1,4 millioner kroner. 

Som en midlertidig løsning har barna blitt fraktet til en annen barnehage drevet av samme selskap hver morgen og kveld.

I utgangspunktet går fristen for å kreve prisavslag for en mangel ut etter fem år, men dersom selger har opptrådt grovt uaktsomt, uærlig eller i strid med god tro kan det gjøres unntak. Det er dette Små Barnehagers advokat Werner Dagsland mener er tilfelle.

– Vi anfører et minimum av grov uaktsomhet, sa han i retten.

Eikesets advokat Knut Magnus Haavik sa på sin side at Eikeset ikke kjente til at det aldri var gitt brukstillatelse som barnehage i kjelleren. Dette bekreftet også den tidligere eieren.

– Da vi overtok i 2009 hadde det vært barnehage i bygget i årevis, siden 1990. Vi regnet jo med at alt var i orden, sa hun, og forklarte at de hadde gjort betydelige oppgraderinger i kjelleren etter at de overtok, men at det allerede var et lekerom og en sandkasse der, noe eldre bilder og plantegninger bekrefter. 

Haavik pekte også på uklare formuleringer fra Haugesund kommune. 

– Det virker faktisk ikke som om Haugesund kommune har hatt orden i papirene sine. Er dette det komplette kaos? Er det slik at presten ikke vet hva klokkeren har gjort? Slik framstår i hvert fall dette, sa han blant annet i retten. 

Powered by Labrador CMS