Logo - barnehage.no

Barnehagebarn sykehusinnlagt med E.coli

Et barn har fått påvist den sykdomsfremkallende E.coli-varianten EHEC og er lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Adresseavisen (krever abonnement).

Smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune opplyser søndag kveld at smittesporing og kartlegging pågår.

– Foreløpig vet vi kun av det ene barnet, sier hun til avisen.

Foreldre informert

Fra barnets barnehage, Læringsverkstedet Hammersborg barnehage, gikk det søndag kveld ut et brev til foreldre og foresatte per e-post, der det anbefales at barn og ansatte som har eller har hatt diaré de siste 14 dager, tar en avføringsprøve hos fastlegen. De skal være hjemme til det er kommet svar på prøven.

Hvis barn eller andre knyttet til barnehagen (inkludert barnas familie), den nærmeste tiden utvikler symptomer på mage-/tarmsykdom eller mer alvorlig sykdom ned tiltakende svekket allmenntilstand, utmattelse, blekhet, nedsatt urinmengde eller påvirket bevissthet, skal de kontakte lege.

Barnehagen har 101 barn fordelt på fem avdelinger, ifølge Nidaros (krever abonnement).

Større utbrudd i fjor

I fjor høst pågikk et større utbrudd forårsaket av mage og- tarmbakterien E.coli her til lands. Folkehelseinstituttet informerte da om at 24 personer var smittet, hvorav 15 var bosatt i Trøndelag. 

Ifølge seksjonsleder Susanne Hyllestad ved FHI, var utbruddet det største EHEC-utbruddet vi har hatt i Norge. 15 av de smittede var under 13 år, og mange av disse utviklet den alvorlige komplikasjonen uremisk syndrom (HUS).

– Dette er en alvorlig situasjon og mange små barn har blitt svært syke, sa Hyllestad i oktober.

– Det påviste tilfellet vil bli undersøkt opp mot variantene vi så i de nasjonale utbruddene i fjor, sier Sagvik til Adresseavisen.

Powered by Labrador CMS