Barnehagebarn fant eksplosiver og våpen

«En barnehageansatt fra en nærliggende barnehage i Stavanger er på tur med 12-13 femåringer. Plutselig ser hun at noen av barna drar ut det som ser ut til å være en tung pose. Den barnehageansatte titter oppi og får øye på det hun mistenker er våpen.»

Publisert Sist oppdatert

Slik skildrer Stavanger Aftenblad hendelsen fra 7. november 2019, som endte med at politiet fant drøyt 1,5 kilo av det militære høyeksplosivet TNT, 62 fenghetter, 101 patroner og to pistoler hvorav en halvautomatisk i poser som lå skjult skogholtet der barnehagebarna var på tur.

Dømt til fengsel

Nylig avsa Sør-Rogaland tingrett dom i saken.

En 73 år gammel våpensamler ble dømt til ett år og to måneders fengsel, for å ha vært i besittelse av eksplosiver og til sammen over 50 skytevåpen, hvorav seks av dem helautomatiske og av den grunn ulovlige i Norge, skriver Stavanger Aftenblad (krever innlogging).

I tillegg ble det funnet dynamitt, over 600 fenghetter og drøyt 50.000 patroner hjemme hos pensjonisten. Ifølge avisen ble saken ble rullet opp da Mattilsynet 3. september 2019 ba politiet om hjelp til å fjerne et titalls katter fra et hus.

Noen av våpnene var plomberte. Omfanget skal ha vært resultat av mange års samling.

Eksplosjonsfare

Slik retten forstår mannen, skal våpnene og eksplosivene som ble funnet av femåringene ha blitt gjemt utendørs for at politiet ikke skulle finne dem.

Retten så alvorlig på tiltaltes oppbevaring av eksplosivene og mener at sannsynligheten for at dynamitten i boligen og TNT-en i skogholtet skulle eksplodere ukontrollert, var til stede.

Mannen erklærte delvis straffskyld, ifølge Stavanger Aftenblad.

I tillegg til fengselsstraffen på ett år og to måneder, ble 73-åringen dømt til å tåle inndragning av alle eksplosiver, skytevåpen, våpendeler og ammunisjon som er nevnt i tiltalen.

Powered by Labrador CMS