Bussene i Bærum kan få en nedgang i antall barnehager på tur i årene som kommer.
Bussene i Bærum kan få en nedgang i antall barnehager på tur i årene som kommer.

Nye regler stopper barnehager i Bærum fra å reise med rutebuss

Bærum kommune mener det ikke er sikkert nok for barnehagebarn å sitte i en rutebuss på steder der fartsgrensen er over 50 km/t.

Publisert Sist oppdatert

Nå krever Bærum at kommunens egne barnehager ikke lenger bruker rutebuss på turer dersom ruta helt eller delvis går på en vei med fartsgrense 60 km/ eller høyere.

–  Vi kan ikke forhindre at det skjer skader og ulykker i kommunen, men vi kan jobbe systematisk med å forebygge der det er mulig, skriver kommunalsjef Erik Førland i Bærum kommune til budstikka.no.

Avisa skriver at det nye regelverket er et ledd i Bærum kommunes arbeid med å bli en «trafikksikker kommune».

Her er reglene

Trygg Trafikk har på egne nettsider publisert sine anbefalinger om små barn i buss. Det er disse anbefalingene som nå blir gjeldende regelverk for kommunale barnehager i Bærum:

1. Barn under 15 kg i turbuss:

Barn under 15 kilo bør sitte i et vekttilpasset barnesete i bussen. Dette kan være et forovervendt sete i vektklassen fra 9 kilo opp til 18/25/36 kilo, hvilket forutsetter at bussen er utstyrt med trepunktsbelter. Det kan også være et bakovervendt sete i vektklasse opp til 18 eller 25 kilo, som er integrert i bussens seter.

Hvis ikke barnehagene og transportselskapene klarer å oppfylle disse anbefalingene, bør ikke barnehagene reise på busstur med de minste barna.

2. Barn over 15 kg i turbuss:

Barn over 15 kilo bør sitte sikret på bilpute eller i beltestol i bussen.

Dette er et råd som i like stor grad gjelder de yngste skolebarna (under 36 kilo).

3. I bybuss:

Barnehager som skal på tur med barna bør:

  • ikke bruke bybusser hvis ruta går på veier der fartsgrensen er over 50 km/t.
  • plassere barna i hvert sitt sete, ikke la dem stå i bussens midtgang.

Måtte avlyse gårdsbesøk

Denne uka skulle de minste barna i Gullhaug barnehage ha reist på sitt årlige gårdsbesøk til Skui. Nå er turen avlyst ettersom barnehagen ikke kan ta rutebuss dit.

–  Vi har fått beskjed om å forholde oss til dette som regler, sier daglig leder i Gullhaug barnehage, Ole Jacob Høyer-Jonassen til budstikka.no.

Han synes det er synd for barna at de ikke lenger kommer seg på de turene som de har pleid å dra på.

Avisa har intervjuet en mamma som reagerer negativt på de nye reglene. Hun påpeker at regelverket i praksis setter stopp for all busstransport for barnehagene ettersom de fleste bussrutene er innom veier med høyere fartsgrense enn 50 km/t.

– Sikkerheten viktigst

I Bærum gjelder reglene kun for de kommunale barnehagene. Men Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har tidligere anbefalt sine medlemmer å følge Trygg Trafikks anbefalinger på dette området.

Trygg Trafikk skriver på sine nettsider at man ser at disse anbefalingene vil kunne medføre praktiske problemer for barnehager og foreldre, som ønsker å transportere de minste barna i buss. Men legger til:

"Vi mener likevel at her må hensynet til sikkerhet gå foran fremkommelighets- og transportbehov."

– Vil bistå med tryggere busser

Kommunalsjef Erik Førland skriver i et debattinnlegg i Budstikka at barn i barnehager i Bærum fortsatt skal få dra på tur.

– Derfor skal vi bistå for at det skal kunne være mulig for barnehagene å bestille busser med riktig utstyr slik at barn i barnehagene i Bærum fortsatt kan dra på tur, skriver han i innlegget.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter. 

Powered by Labrador CMS