Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Mener at barn som kjenner følelsene sine klarer seg bedre

Å anerkjenne og forstå barns følelser er alfa og omega for utviklingen deres, mener amerikansk forsker.

Publisert Sist oppdatert

Den amerikanske professoren John Gottman har forsket på par og familier i 40 år. Nå er han er aktuell med boken «Hjerteforeldre», der han konkluderer med at det å anerkjenne og forstå barns følelser er alfa og omega for utviklingen deres.

Det skriver TV2.

Ifølge professoren bør foreldre lære barna å gjenkjenne egne følelser. Den amerikanske forskeren har fulgt par over mange år.

Gottmann har blant annet identifisert feil som foreldre gjør i møte med barns følelser. Han har funnet fire foreldrestiler, der tre av stilene ikke fremmer den emosjonelle utviklingen til barna, mens den fjerde stilen er emosjonsfokusert og bruker negative følelser som en plattform for å forstå og anerkjenne barnas følelsesliv.

Forskningen viser at barna som blir emosjonstrent kommer bedre ut i forhold til sosiale ferdigheter, skoleprestasjoner og også psykisk helse. Emosjonstrening er også et godt redskap for å takle kriser som skulle dukke opp senere i livet, som for eksempel skilsmisser, arbeidsledighet og dødsfall.

Barn som ikke blir emosjonstrent av foreldrene sine, kommer med tydelig margin dårligere ut.

Dette er emosjonstrening:

  • Begrep lansert av den amerikanske forskeren John Gottmann.
  • Innebærer at foreldre lærer barna til å forstå egne og andres følelser, og regulere og uttrykke de vanskelige følelsene på best mulig vis.
  • Slik skal barna bli bedre rustet i møte med ulike typer utfordringer i livet.

Kilde: Psykologiprofessor Frode Thuen.

Powered by Labrador CMS