Barn med god hukommelse er bedre løgnere

Forskning avdekker at barn med god verbal hukommelse er flinkere til å lyve enn andre barn.

Publisert Sist oppdatert

En ny studie publisert i Journal of Experimental Child Psychology finner en sammenheng mellom verbal hukommelse (antall ord en person kan huske samtidig) og barns evne til å finne på en god løgn.

Forskere fra universitetene Sheffield og North Florida ba over 100 seks- og syvåringer om å svare på oppgaver mens de var alene i et rom. Oppgavene gikk ut på å navngi oppdiktede tegneseriefigurer som var avbildet på en rekke brettspillkort. Barna fikk beskjed om at fasiten sto på baksiden av kortene, men at de ikke skulle titte på denne. Et skjult kamera avslørte hvilke barn som falt for fristelsen til å jukse.

Forskerne testet så ut hvor gode juksemakerne var til å finne opp dekkhistorier ved å stille barna diverse spørsmål om testen, blant annet om fargen på fasitsvarene.

Barna ble delt inn i grupper etter hvor gode de var til å lyve om jukset sitt. Deretter testet forskerne hvor mange ord og bilder barna kunne holde styr på samtidig. Testene avdekket av barna som hadde servert de beste dekkhistoriene husket flere ord enn barna som ikke løy like overbevisende.

Forskerne tror sammenhengen mellom verbal hukommelse og evnen til å lyve kommer av at man er nødt til å holde styr på mye verbal informasjon når man skal finne opp en god løgn.

Testene viste derimot ingen forskjeller mellom de gode og dårlige løgnerne når det gjaldt den visuelle hukommelsen. Det antas at visuell informasjon er mindre viktig fordi lyving som regel ikke innebærer at man må holde styr på bilder.

– Foreldre er vanligvis ikke så stolte av at barna deres lyver, men de kan i det minste trøste seg med at barn som lyver godt har god hukommelse og tenkeevne, sier psykolog og forsker Elena Hoicka ved Universitetet i Sheffield i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS