Hvis ikke barnevognene er oppbevart slik at de tørker over natten, kan muggsopp vokse raskt.
Hvis ikke barnevognene er oppbevart slik at de tørker over natten, kan muggsopp vokse raskt.

Sover i mugne barnevogner

Tusenvis av norske barn sover i barnevogn i barnehagen. Barnevognene oppbevares på en måte som gjør dem utsatt for muggsopp, mener Mycoteam.

Publisert Sist oppdatert

En ny barnevogn koster flere tusen kroner. Derfor er det vanlig å arve eller kjøpe brukt vogn når barnet skal ha en vogn å sove i i barnehagen.

På Finn.no er det i skrivende stund rundt 6000 barnevogner til salgs. Over halvparten er brukt.

– Det er ikke uproblematisk at små barn sover noen centimeter fra muggvekst. Er man utsatt for muggsopp over tid, kan det være helseskadelig, sier fagsjef Johan Mattsson i konsulentfirmaet Mycoteam som arbeider innenfor fagfeltet biologiske bygningsskader.

Vanlige symptomer ved overeksponering av muggsopp er hoste, rennende nese, øyeirritasjon og i sjeldne tilfeller feber og pustebesvær. Barn og personer med astma- og allergisykdommer er spesielt utsatt.

Mugner lett

– Noen tenker nok at mugg ikke har noe å si fordi vogna står ute i frisk luft. Men hvis åpningen er dekket av et teppe eller netting, blir det en egen pustesone omtrent på linje med et barnerom. Der ville du neppe godtatt mugg, sier fagsjef Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund.

Ved nedbør og lange perioder med høy relativ luftfuktighet, kan det oppstå gode vekstforhold for muggsopp.

– Etter bare noen uker med fuktige forhold kan tekstiler få store muggsoppskader. Derfor er det problematisk at barnevogner ofte lagres i garasjer, kjellere og boder. Disse stedene er ekstra utsatt for fukt og kondens, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

Mens vanlig jordslag synes som svarte prikker og er ganske lett å se, er det mange andre vanlige muggsopparter som er nærmest fargeløse og vanskelige å oppdage. Sporene er små og pustes lett inn i lungene.

– Mange oppdager ikke skadene før de tar fram vogna neste gang de har et barn som skal begynne i barnehage, hvis de oppdager det i det hele tatt. Og selv en liten muggskade kan vokse raskt og få mange sporer utover høsten med mye regn og høy luftfuktighet, sier han.

Sjekk ofte

Mattsson oppfordrer foreldre og barnehageansatte til å innføre rutiner for å oppdage muggsopp så tidlig som mulig.

– Kikk både inni og utenfor vogna, og ikke glem å sjekke undersiden. Muggsopp kan være vanskelig å se på lyst stoff. Da kan du bruke slepelys, det vil si å legge en lommelykt så den lyser langs med stoffet. Og bruk nesa, for lukter det muggent, er det mest sannsynlig det, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

Også i barnehagene er det viktig at vognene oppbevares slik at de rekker å tørke i løpet av natta.

Hvis man oppdager muggvekst på en barnevogn tidlig, kan man forsøke å vaske den bort. Sett vogna ut i sollys for å tørke, det bidrar til å fjerne lukt som kan henge igjen.

En vogn som er hardt angrepet av muggsopp, bør ikke brukes.

Powered by Labrador CMS