Margrethe Greve-Isdahl fra Folkehelseinstituttet er en av arkitektene bak smittevernveilederen for barnehager. Hun varsler nye oppdateringer i løpet av september.

Smittevernveilederen oppdatert: – Syke ansatte kan komme tidligere tilbake

Smittevernveilederen for barnehager er oppdatert. Folkehelseinstituttets Margrethe Greve-Isdahl varsler også ytterligere en oppdatering - som kommer i løpet av september.

Publisert

I går var overlege og spesialist på barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl fra Folkehelseinstituttet, en av arkitektene bak smittevernveilederen, gjest under PBLs digitale lederkonferanse. Der kom hun med nyheten om at veilederen er opdatert: 

Fram til nå har reglene vært slik at barn kan komme tilbake med restsymptomer etter at de har vært syke, mens ansatte ikke kan det. I veilederen sto det: «Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen. Ansatte skal holde seg hjemme til de er symptomfrie, mens barn skal holdes hjemme til allmenntilstanden er god.»

Et råd som har ført til utfordringer for barnehagene: Administrerende direktør Anne Lindboe i PBL pekte på at barnehageansatte fram til nå har tolket smittevernveilederen slik at de ikke kunne gå på jobb ved selv den minste lille antydning til snørr i nesa

– Konsekvensen er at vi allerede ser at mange barnehager står i manko på ansatte. Det er ikke bare å hente inn vikarer, heller. Og så vet vi at vi utover høsten kommer til å få kasta på oss elendighet i form av andre typer virus og mage-tarm-smitte, så det store spørsmålet blir hvordan vi skal klare å ta vare på barna. Hvordan skal vi klare å holde åpent? 

Viktigst i starten

Greve-Isdahl fikk spørsmålet fra lederkonferansens programleder Trude Teige: Hvorfor er retningslinjene for barn og voksne forskjellige? Da svarte Greve-Isdahl at retningslinjene faktisk ble endret i forrige uke:

– Nå sier vi at også ansatte med restsymptomer kan komme tilbake på jobb, sier hun, og forklarer at det viktigste er å holde seg hjemme i starten av sykdomsforløpet: 

– Hvis du merker at noe er på gang, hold deg hjemme til du finner ut om dette er noe eller ikke. Så kan du komme tilbake når du er i god form igjen - selv om det betyr at du fremdeles er litt snørrete eller hoster litt. Det er ikke veldig farlig. 

Nå står det i veilederen at: «Barn og ansatte skal selv med milde luftveissymptomer og sykdomsfølelse ikke møte i barnehagen. Ansatte og barn skal holde seg hjemme til allmenntilstanden er god.»

Greve-Isdahl understreker at det nå er det samme prinsippet som gjelder for barn og voksne. 

I forkant av lederkonferansen hadde barnehagene blitt oppfordret til å sende inn spørsmål. Da kom det fram at det ikke var mange av barnehagene som hadde fått endringen med seg. På FHI sine hjemmesider ble også oppdateringen publisert først mandag denne uken. 

Med endringen i veilederen mened Anne Lindboe at man stadig kommer nærmere en normalsituasjon i barnehagene. 

– Heller ikke før korona skulle man jo komme på jobb med en begynnende luftveisinfeksjon, feber og pjusk almenntilstand. Så dette tenker jeg det skal være fullt mulig å leve med. 

– Det viktige nå er at man har aldri akseptert at man skal ta en paracet for å holde ut arbeidsdagen, og i hvertfall ikke nå. Føler du at du må ta en paracet for å klare å komme dge åp jobb, da skal du holde deg hjemme, understreker Greve-Isdahl. 

– Hvem bestemmer? 

Teige spurte også om et av temaene som stadig går igjen: 

– Er det de foresatte som kan bestemme når barna kan komme i barnehagen? 

– Det er en sånn evig diskusjon, og et lite minefelt å gå inn i, svarte overlegen, og tok utgangspunkt i sine egne barn når hun svarte: 

– Ofte kan almenntilstanden være god hjemme, men ikke like god når de har vært i barnehagen noen timer. Det er ofte det som gjør at man kan se det fra litt ulik synsvinkel. Men når almenntilstanden er god, er det greit at barna drar tilbake i barnehagen - og så får man se om det er for tidlig eller ikke. 

Margrethe Greve-Isdahl er overlege og spesialist på barnesykdommer i Folkehelseinstituttet.

På spørsmål om hva som er forskjell på nyoppståtte symptomer og restsymptomer, svarer Greve-Isdahl: 

– Det kan være vanskelig å være tydelig nok på dette, men: Har du et barn som dagen før var i full vigør og alt var helt i orden, spiste og lekte som normalt, kan det gå i barnehagen selv om det renner litt fra nesen. Men om barnet kvelden før ikke er helt i form, ikke vil spise og er litt sutrete og klengete, og våkner dagen etterpå og fremdeles sutrer - pluss at dtehar den stripen fra nesen - da må du ta en dag hjemme for å se hvordan det går, sier overlegen, før hun fortsetter: 

– Mens restsymptomer er når du har vært hjemme med en infeksjon, du har vært i dårlig form, rød rundt øynene og ikke spist på noen dager, men så snur det og barnet blir friskt i løpet av noen dager, og er tilbake i normal form - da er det ikke så farlig med litt snørr og litt hoste. 

Smitter ikke mer i barnehager

Margrethe Greve-Isdahl peker også på at det ikke er grunn til å tro at koronaviruset smitter lettere i barnehager og skoler enn ellers i samfunnet. 

– Det er ikke noe særlig ved barnehager og skoler, selv om man er tettere på hverandre, som tilsier at det er større risiko for smitte. Erfaringen vi har så langt, er at når det kommer smitte inn i en barnehagen eller skole, er det veldig få eller ingen andre som blir smittet. Men det er veldig mange som går i karantene. Og hvis man ser på medieoppslagene, ser man at det gjerne fokuseres på hvor mange som er i karantene, og ikke akkurat hvor mange som blir smittet. De tallene kommer gjerne i ettertid, og da er nyheten over. Så det er viktig at man er bevisst på at det er veldig sjelden det er smitte i en barnehage. Det har vært enkelttilfeller, men det har det også vært andre steder i samfunnet. 

Hun peker også på at en-metersregelen gjelder over alt ellers, men ikke i barnehagene. 

– Det har for eksempel vært et av de største hindrene mot av de har kunnet åpne barnehagene i andre land. 

Til barnehage.no sier Margrethe Greve-Isdahl at veilederen også kommer til å bli oppdatert på nytt igjen i løpet av september.

– Det er en del ting som har dukket opp etter at det nye barnehageåret startet i høst, som gjør at vi ser behovet for en ny oppdatering.

Powered by Labrador CMS