DEBATT

Lar vi de få gjøre egen erfaringer som de kan lære av, spør Karianne Skudal i dette innlegget.

– Pakker vi barna for mye inn i bobleplast?

Følelser er ikke farlig, de er jo bare følelser. Men barn kan bli overveldet av følelsene sine, både de negative og de positive, skriver forfatteren av dette innlegget.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Haimusikk sier du? Har du hørt ordet men aldri helt skjønt hva det egentlig er? Haimusikk er et begrep vi som trygghetssirkelveiledere bruker for å beskrive en følelse som gir oss ubehag og som føles skummel eller uhåndterbar. Det kan henge igjen fra barndommen, ungdomsårene eller fra andre ubehagelige opplevelser. Kort forklart er Haimusikk noe som kommer mellom vår evne til å være ordentlig tilstede. Har du fått mye kjeft som liten fordi det var rotete rundt deg, så kan rot føre til at du blir stresset. Fikk du ikke lov å være lei deg, og aldri ble møtt på dette kan det også utløse haimusikken din. Enten ved at du selv blir stresset når ditt barn er lei seg og ber barnet slutte å være lei seg. Eller du gjør alt du kan for at barna ikke skal være lei seg, eller ha det vondt, og avleder, bestikker og prøver å få følelsen til å gå over. Det er ikke sunt for barns utvikling, det er å gjøre barna en stor bjørnetjeneste.

Følelser er ikke farlig, de er jo bare følelser. Men barn kan bli overveldet av følelsene sine, både de negative og de positive. Da trenger de voksne som kan være der for dem, anerkjenne det de føler og hjelpe de til å selv kunne takle egne følelser. Dette kalles autonomi, og det trengs øvelse i trygge rammer med trygge voksne mange ganger for at barn skal bli autonome. Det er helt normalt å bli lei seg, å slå seg, å ikke få alt til og å kjenne sorg.

Det er nemlig ikke farlig at barna har vondt, at de slår seg, at de blir lei seg eller at de kjenner sorg. Dette er viktige, og vanlige, følelser som barn må få erfaring med. Hva slags voksne blir de hvis de ikke takler motgang, ikke takler å ikke være best, ikke takler å ikke alltid få viljen sin? Pakker vi barna for mye inn i bobleplast? Lar vi de få gjøre egen erfaringer som de kan lære av? Vi lærer jo best av det vi ikke får til, da må vi enten fortsette å øve eller finne andre innfallsvinkler. Så jeg anbefaler å finne ut av hva som får din haimusikk til å spille og hvorfor. Først da kan du la den fade ut og ikke la den bli skummel og ikke la den stresse deg.  Men det krever øvelse, som det meste annet i livet.

Powered by Labrador CMS