Mange av landets barnehager bryter pedagogkravet.
Mange av landets barnehager bryter pedagogkravet. (Foto: Istock)

Kan gi seg selv unntak fra barnehageloven

Kommunene avgjør selv når kommunale barnehager kan få fritak fra kravet om antall pedagoger.

Halvparten av landets barnehager bryter i dag pedagogkravet.

Det melder NRK.

Barneombud Anne Lindboe.

Barneombud Anne Lindboe er skeptisk til at kommunene selv fører tilsyn med sine egne barnehager.

– Det er bukken som passer havresekken, og det gir muligheter til å drive på dispensasjon fra for eksempel pedagognormen i barnehagene slik mange gjør, sier Lindboe til NRK.

Barneombudet mener tilsynsansvaret bør overføres til fylkesmannen eller en annen ekstern instans.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er delvis enig med Lindboe.

– Vi sender et forslag til Stortinget i høst som sier at også fylkesmannen skal ha mulighet til å ha tilsyn med barnehagene, sier han til NRK.

Forslaget innebærer at fylkesmannen kan føre tilsyn dersom det blir presseoppslag om en barnehage, eller dersom en forelder klager.

Debatt